Χίος: Ήρεμη και μυστηριακή

Ποιος δεν ξέρει τη Χίο, τα Μαστιχοχώρια της και τους περίφημους καπετάνιους της; Και όμως είναι ένα από τα πιο άγνωστα και ανεξερεύνητα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ένα νησί γεμάτο μυστικά, εκπλήξεις και κρυμμένους θησαυρούς. Ένα νησί ευλογημένο από τη φύση και την ιστορία: αυθεντικό, απλό, πολυδιάστατο, ακαταμάχητο. Διακοπές στη μυροβόλο και ανεξερεύνητη Χίο. Εάν επιλέξετε να τη γνωρίσετε, να είστε βέβαιοι ότι θα της χαρίσετε και ένα κομμάτι από την ψυχή σας.

Η Χίος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αιγαίου πελάγους απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Συγκεκριμένα τη χωρίζουν μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα.

Το νησί είναι γνωστό για τα γραφικά του τοπία, αλλά και για το εύκρατο μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και με σπάνιες βροχές το καλοκαίρι. Οι άνεμοι συνήθως πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 28-29 βαθμών Κελσίου.

Η ιστορία της Χίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι πρώτοι της κάτοικοι ήταν Πελασγοί από τη Θεσσαλία, που έφτασαν στο νησί το 1600 π.χ. Αργότερα, από τα μικρασιατικά παράλια έφτασαν Λέλεγες και Κάρες. Οι Ίωνες έφτασαν στο νησί τον 9ο αιώνα π.Χ. και επηρέασαν με τον πολιτισμό τους τους Χιώτες. Η ναυτιλία, οι τέχνες και το εμπόριο γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη. Ο στόλος της Χίου ήταν κατά την περίοδο της αρχαιότητας ο πιο σπουδαίος στο Αιγαίο. Η πολιτιστική κληρονομιά της Χίου επηρεάστηκε και πλουτίστηκε από τους λαούς που πέρασαν από τα εδάφη της. Τους Ρωμαίους, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τους Βενετούς, τους Γενοβέζους. Η Γενοβέζικη οικογένεια De Justiniani δημιούργησε τα Μαστιχοχώρια, τους μεσαιωνικούς οχυρωμένους οικισμούς που προφυλαγμένοι από τους πειρατές βοήθησαν την καλλιέργεια των μαστιχόδεντρων. Από τα μέσα του 19ου αι. η Χίος άρχισε να αναδιοργανώνεται πνευματικά και οικονομικά, αλλά και να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ναυτιλία.

Για αυτούς που επισκέπτονται το νησί με σκάφος εκτός από το λιμάνι της Χίου υπάρχουν αξιόλογα αγκυροβόλια στον όρμο της Βολισσού και στα Μεστά στις δυτικές ακτές, τα Καρδάμυλα στο Βορρά και στον Όρμο Κολοκυθιάς στα βορειοανατολικά. Στο λιμάνι, στη Χώρα της Χίου, θα βρείτε εύκολα να δέσετε ακόμη και τον Αύγουστο. Αν κάποιος θέλει να διανυκτερεύσει στο σκάφος θα έχει όλη τη νυχτερινή ζωή του λιμανιού, που είναι αρκετά γραφικό, στα πόδια του αλλά και την αναμενόμενη φασαρία από τα μπαράκια μέχρι πρωίας.

Αν θέλετε περισσότερη ησυχία θα δέσετε στα Καρδάμυλα που είναι ήσυχα και πολύ όμορφα. Το μόνο πρόβλημα που θα έχετε εκεί είναι ότι λόγω κακού δικτύου συγκοινωνίας στο νησί πρέπει οπωσδήποτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας, γιατί τα Καρδάμυλα είναι γραφικά αλλά αρκετά απομονωμένα για μετακινήσεις με το σκάφος.

Οι καλύτερες παραλίες για κολύμπι και ψάρεμα βρίσκονται στην δυτική Χίο στον όρμο της Βολισσού. Η περίφημη παραλία Μαύρα Βόλια στα νοτιοανατολικά του νησιού αξίζει τη φήμη της. Οι μαύρες ηφαιστειακές της πέτρες είναι εντυπωσιακές. Επισκεφτείτε την με αυτοκίνητο. Έτσι και αλλιώς η νότια είσοδος του στενού της Χίου θέλει προσοχή γιατί έχει αρκετούς ναυτιλιακούς κινδύνους.

 

 

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search