La Cité du Vin

Φτάνοντας κανείς στο λιµάνι του Μπορντό, στις όχθες του ποταµού Γκαρόν, αντικρίζει ένα 'Φόρεµα σε κίνηση'. Αυτήν την περιγραφή έδωσαν οι δηµιουργοί του στο κτήριο του µεγαλύτερου µουσείου κρασιού στον κόσµο, που εγκαινιάστηκε στις 31 Μαΐου 2016. Οι φίλοι του κρασιού και του οινικού τουρισµού φαίνεται πως βρήκαν το σηµείο συνάντησης που χρόνια αναζητούσαν, έναν πολυθεµατικό πολυχώρο που ενώνει λαούς και πολιτισµούς µέσω του οίνου. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργηµα, που αναµένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο XTU επιστράτευσε τους Anouk Legendre και Nicolas Desmazières, που διοχέτευσαν όλη τους την έµπνευση, για να φέρουν εις πέρας ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο project, που θα έφερνε τον κόσµο σε επαφή µε την κουλτούρα του κρασιού και θα ενδυνάµωνε τον χαρακτήρα της περιοχής του Μπορντό ως κορυφαίου οινικού προορισµού.

Πηγή έµπνευσης για την κατασκευή του κτηρίου του µουσείου ήταν το κρασί που στριφογυρίζει µέσα στο ποτήρι, η αναπαράσταση της κίνησής του, γι’ αυτό και βλέπουµε ένα κτήριο όλο καµπύλες, ένα σιρκουί γεµάτο σκηνικά και βίντεο, µε εξ ολοκλήρου ξύλινο σκελετό.

Το κτήριο, εξωτερικά, φέρει επένδυση από 918 γυάλινα πάνελ και άλλα 2.300 από λακαρισµένο ιριδίζον αλουµίνιο, που αντανακλούν τη λάµψη τους στα νερά του ποταµού. Η εντυπωσιακή σκηνογραφία των χώρων του ανήκει στο αγγλικό γραφείο Casson Mann Limited.

Η 'Πόλη του Κρασιού' άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό την 1η Ιουνίου 2016. Έχει έκταση πάνω από 13.350τµ, ύψος 55 µέτρα και δυνατότητα επισκεψιµότητας 450.000 ατόµων. Το κόστος της ανήλθε στα 81 εκατ. ευρώ, απασχολεί προσωπικό 200 ατόµων και αναφέρεται ως το 'Guggenheim του κρασιού', και όχι αδικαιολόγητα: µε 10 ορόφους, 20 θεµατικούς χώρους, wine bar µε ετικέτες από πάνω από 80 χώρες, αναγνωστήριο, αµφιθέατρο, εστιατόρια, µπουτίκ, καταστήµατα, διαδραστικές εµπειρίες, εκθέσεις έργων τέχνης, παρουσιάσεις οινοπαραγωγικών περιοχών και χώρους για να απολαύσει κανείς το κρασί του, έχει κατακτήσει επάξια τον παραπάνω τίτλο.

Στόχος των δηµιουργών του µουσείου είναι να έχει έναν παγκόσµιο χαρακτήρα, ώστε να µας ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο, αποκαλύπτοντάς µας την ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα και µυώντας µας στις τεχνικές παραγωγής του σε αµπελώνες από τις τέσσερις γωνιές της γης: οι εκπλήξεις ξεκινούν από την είσοδό του, όπου τρία µεγάλα video walls προβάλλουν εντυπωσιακά πλάνα από αµπελώνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο, από τη Νότιο Αφρική έως τη Γεωργία.

Στην κάβα του µουσείου µπορεί κανείς να βρει 14.000 φιάλες κρασιού από όλο τον κόσµο –και από την Ελλάδα– όλες επιλεγµένες από τον Αντρέας Λάρσον, τον καλύτερο σοµελιέ στον κόσµο το 2007, και τον διάσηµο οινολόγο Μισέλ Ρολάν.

Οι λάτρεις του κρασιού και της τέχνης θα ξεχωρίσουν αναµφίβολα τον 'ναό του Βάκχου', έναν χώρο µε εµφανείς τις διονυσιακές αναφορές, στη µέση του κτηρίου, στον οποίο µπορεί κανείς να ακούσει ποίηση για το κρασί µε ακουστικά και να κοιτάζει ταυτόχρονα προβολές πινάκων στο ταβάνι…

Η µαγεία συνεχίζεται µέχρι τον 8ο όροφο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν µερικά από τα καλύτερα κρασιά της υφηλίου, σε ένα belvedere, µε πανοραµική, 360 µοιρών, άποψη της πόλης του Μπορντό.

Στον εξωτερικό χώρο του µουσείου, όµως, βρίσκεται η 'επίγευση' της οινικής εµπειρίας για τους επισκέπτες, αφού µπορούν να κάνουν έναν δροσιστικό περίπατο στους καταπράσινους κήπους του, να αισθανθούν τη φρεσκάδα του ποταµού και τη γοητευτική ατµόσφαιρα της πόλης…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © la cite du vin

[gallery link="file" ids="2610,2611,2612"]

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search