Χάρης Χατζηβέρογλου

∆ιευθύνων Σύµβουλος της Cosmos Yachting.

Μπορείτε να µας δώσετε το «στίγµα» της εταιρείας Cosmos Yachting;
Η Cosmos Yachting είναι πλοιοκτήτρια εταιρεία επαγγελµατικών πλοίων αναψυχής. ∆ιαθέτει ιδιόκτητο στόλο άνω των 50 ιστιοπλοϊκών σκαφών, µεταξύ των οποίων υπάρχει ένα ολοκαίνουργιο µηχανοκίνητο Virtess 420 µε δύο κινητήρες, έτους ναυπήγησης 2018.
Επίσης, διατηρούµε βάσεις εξυπηρέτησης των πελατών µας στην Αθήνα στη Μαρίνα Αλίµου, στο λιµάνι του Λαυρίου, στη Μαρίνα Γουβιά στην Κέρκυρα, στη Μαρίνα Πρέβεζας, στη Σάµη Κεφαλλονιάς, στη Μαρίνα Ρόδου και στη Μαρίνα Κω.
Επίσης, προσφέρουµε προς ναύλωση σκάφη από την Τουρκία, από τη Μαρίνα Marinturk στο Göcek, που βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο.
Η εταιρεία µας διαθέτει δικά της ναυλοµεσιτικά γραφεία στη Γερµανία στο Μόναχο (Cosmos Yachting GmbH) και στην Αγγλία στο Λονδίνο (Cosmos Yachting Ltd). Είναι ευνόητο ότι ο κύριος όγκος ναυλώσεων προέρχεται από τα γραφεία µας στο εξωτερικό.
Η Cosmos Yachting έχει σύµβαση συνεργασίας µε το γερµανικό ναυπηγείο Bavaria Yachtbau GmbH από το 1998, από το οποίο προµηθευόµαστε ετησίως τα νέα σκάφη µας. Επιπλέον αυτού, συνάψαµε από τον Σεπτέµβριο του 2014 συνεργασία µε τη Hyundai Yachts Co. για την αντιπροσώπευση των γερµανικών σκαφών στην Κορέα και την Κίνα. Η έδρα της ασιατικής εταιρείας βρίσκεται στη Σεούλ, στην Κορέα.
Τέλος, η εταιρεία συµµετέχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισµού για τη µακροχρόνια µίσθωση της Μαρίνας Αλίµου σε επενδυτικό σχήµα µε επικεφαλής την εταιρεία AVIAREPS.

Ποιες είναι οι διαφορές στο chartering ανάµεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;
Κατά τη γνώµη µου το µοναδικό πλεονέκτηµα της Τουρκίας σε σχέση µε εµάς είναι ότι τα πράγµατα εκεί είναι ξεκάθαρα και, κατά συνέπεια, απλούστερα όσον αφορά τόσο τις προϋποθέσεις εκναύλωσης πλοίων υπό τουρκική ή άλλη σηµαία όσο και τη διαδικασία εκναύλωσης. Η Ελλάδα, αν και υπερέχει από κάθε άποψη στον τοµέα του γιότινγκ, έχει θεσπίσει ένα άκρως γραφειοκρατικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισµό. Αυτό αφενός µεν αποθαρρύνει κάθε ξένο πλοιοκτήτη που σκέφτεται να φέρει το πλοίο του στην Ελλάδα, αφετέρου δε δηµιουργεί δυσκολίες στους επαγγελµατίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις ναυλώσεις. Κατά τη γνώµη µου, απαιτείται ένα απλό νοµικό πλαίσιο, σταθερό, δηλαδή να µην αλλάζει κάθε λίγα χρόνια και να έχει κοινή εφαρµογή σε όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες της χώρας (λιµεναρχεία, ∆ΟΥ και τελωνεία).

Μαθαίνουµε ότι έχουµε σηµάδια ανάκαµψης φέτος στις ναυλώσεις. Θα έχουµε δυνατότητες ανάπτυξης στον χώρο του γιότινγκ;
Ο τουριστικός τοµέας πηγαίνει καλά. Ο θαλάσσιος τουρισµός ως εξειδικευµένο υποσύνολο του γενικού τουρισµού ανεβαίνει για λόγους που δεν έχουν να κάνουν µε κάποια οργανωµένη πολιτική. Οι λόγοι ανόδου είναι, κατά τη γνώµη µου, οι εξής: πρώτο και κύριο, επειδή η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή προορισµό και έχει φιλικούς ανθρώπους. Επίσης, το κλίµα και η ακτογραµµή χαρίζουν ιδανικές συνθήκες για θαλάσσιες εµπειρίες. Η πληθώρα όρµων και µικρών λιµανιών, όπου µπορούν οι ιστιοπλόοι να περάσουν αξέχαστες ηµέρες και νύχτες ήσυχα, µέσα στη φύση, µε ασφάλεια και οικονοµικά. Τέλος, τεράστια σηµασία έχει το άνοιγµα των ανατολικών αγορών, από τις οποίες έρχονται νέοι πελάτες οι οποίοι αυξάνουν τη ζήτηση.
Εποµένως, απαντώντας στο ερώτηµά σας, θεωρώ ότι ο χώρος του γιότινγκ έχει πολύ µεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα µπορέσουµε να εργαστούµε µε τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισµού και δεν θα υπάρχουν αµφίβολης χρησιµότητας νοµοθετικές παρεµβάσεις.

Ποια είναι τα στοιχεία του ιδανικού συνεργάτη για εσάς;
Για εµένα ιδανικός συνεργάτης είναι εκείνος που διακρίνεται από συνέπεια και γνώση της δουλειάς µας. Η συνέπεια δηµιουργεί σχέση εµπιστοσύνης ενώ η γνώση του αντικειµένου είναι η προϋπόθεση για να κάνει κάποιος σωστές επιλογές.

Πώς θα κρίνατε το περιοδικό Πλεύση;
Το περιοδικό Πλεύση έχει καταξιωθεί, µέσα από µια µακροχρόνια και επιτυχηµένη πορεία, στον χώρο. Ανεπιφύλακτα, µπορώ να πω ότι είναι ενηµερωµένο, αντικειµενικό και καλύπτει µια ευρεία γκάµα ενδιαφερόντων τόσο για τους επαγγελµατίες όσο και για τους ερασιτέχνες της θάλασσας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χάρης Χατζηβέρογλου γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Έλαβε το πτυχίο της Νοµικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 1989 και έκτοτε ασχολείται επαγγελµατικά µε τον θαλάσσιο τουρισµό. Από το 1997 είναι διευθύνων σύµβουλος της Cosmos Yachting ΑΕ και συµµετέχει στο σύνολο των εταιρικών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search