Θαλάσσια σπορ

Θέλετε να νιώσετε την αδρεναλίνη να ανεβαίνει, να δείτε τη θάλασσα από ψηλά ή να κάνετε συναρπαστικές διαδροµές στον βυθό; Τα θαλάσσια σπορ αποτελούν την αγαπηµένη µας καλοκαιρινή συνήθεια, επειδή προσφέρουν περιπέτεια, άσκηση και διασκέδαση. Ένας πλούσιος εξοπλισµός στο σκάφος θα σας προτρέψει να εξασκηθείτε µε τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Όσο η αδρεναλίνη ανεβαίνει τόσο η έµπνευση κορυφώνεται, προσφέροντας κάθε χρονιά και νέες επιλογές, για να κάνουµε τις διακοπές µας ακόµη καλύτερες. Με τη δύναµη του αέρα, τη µαγεία του βυθού και την ενέργεια των κυµάτων, θα απολαύσουµε έναν µοναδικό κόσµο θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Το θαλάσσιο σκι είναι ένα από τα πιο διαδεδοµένα σπορ, ενώ αρκετά δηµοφιλές είναι και το barefoot ski, το σκι χωρίς πέδιλα, µε γυµνά πόδια. Αγαπάµε όµως και το kneeboard, που επιτρέπει στον σκιέρ να κάθεται γονατιστός και τα πόδια του να στερεώνονται µε λουριά στη σανίδα.

Το flyboard είναι ένα jet ski στο οποίο έχει συνδεθεί ένα µεγάλο λάστιχο. Το jet ski ρουφάει νερό, το οποίο στη συνέχεια αποµακρύνεται µε µεγάλη δύναµη, µε αποτέλεσµα ο αναβάτης που είναι προσδεδεµένος σε αυτό να αποκτά µεγάλη ταχύτητα και να κάνει εντυπωσιακές φιγούρες µέσα και έξω από το νερό. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο άθληµα, που βασίστηκε στην εφεύρεση, το 2012, του Γάλλου Franky Zapata. Κατέκτησε µε ταχείς ρυθµούς όσους αγαπούν την αδρεναλίνη, και αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς ανυψώνεται από το νερό σε όρθια στάση και φτάνει σε ύψος 15 µέτρων. Οι εικόνες από επαγγελµατίες που πραγµατοποιούν εντυπωσιακούς ελιγµούς, καθώς «πετούν» ψηλά και βουτούν µε το κεφάλι στη θάλασσα για να αναδυθούν ξανά σαν δελφίνια, γίνονται εύκολα ελκυστικές στο κοινό. Μπορείτε να το δοκιµάσετε φορώντας ένα jetpack και τοποθετώντας τα πόδια σας µέσα σε ένα ζευγάρι µπότες κολληµένες σε µια µικρή σανίδα, η οποία µε τη σειρά της είναι συνδεδεµένη µέσω ενός σωλήνα µε δύο τουρµπίνες, που την ανυψώνουν πετώντας νερό µε µεγάλη πίεση.

Ένα ακόµη εντυπωσιακό σπορ ακούει στο όνοµα hoverboard και είναι ένας συνδυασµός jet ski και surfing, που χρησιµοποιεί µια ροή νερού υψηλής πίεσης για να εκτοξεύσει τη σανίδα και τον αναβάτη της ψηλά.

Άλλη µια «καυτή» τάση του καλοκαιριού είναι το kiteboarding, που είναι συνδυασµός τεσσάρων αθληµάτων (windsurfing, waterskiing, wakeboard, paragliding). Απαραίτητος εξοπλισµός εδώ είναι µια σανίδα µε έναν αετό. Κρατώντας τα σχοινιά, που ενώνουν σανίδα-αετό, µπορούµε να εκµεταλλευθούµε τον αέρα και τα κύµατα.

Το kitesurfing εµφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν µια οµάδα σέρφερ δοκίµασε αυτό το εντυπωσιακό καλιφορνέζικο σπορ. Απογειώθηκε το 2007-2008, όταν ο εξοπλισµός έγινε πιο ασφαλής και πιο εύκολος στον χειρισµό. Η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα µέρη παγκοσµίως για kitesurfing, καθώς οι συνθήκες είναι ιδανικές σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το άθληµα στο οποίο ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε ένα σκάφος και κάνει µονόπλευρο κουπί λέγεται sup. Το sup (stand-up paddleboard) είναι σχετικά “new entry” στα θαλάσσια σπορ. Η φουσκωτή σανίδα είναι πιο πρακτική, ενώ η στέρεη λίγο καλύτερη. Έχει τις ρίζες του σε αρχαίες αφρικανικές και νοτιοαµερικανικές φυλές, που συνήθιζαν να ταξιδεύουν και να ψαρεύουν µε αυτόν τον τρόπο. Σε άθληµα αναψυχής εξελίχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στα νησιά της Πολυνησίας. Το sup απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αφού είναι το µοναδικό θαλάσσιο σπορ στο οποίο ο αρχάριος θα καταφέρει να ασκηθεί από το πρώτο πεντάλεπτο.

Παρακλάδι του sup είναι η sup yoga, δηλαδή στάσεις γιόγκα πάνω στη σανίδα. Η εξάσκηση είναι απαιτητική, γιατί χρειάζεται πολύ καλή ισορροπία και φυσική κατάσταση. Το sup pilates (στάσεις pilates πάνω στη σανίδα) και το sup surf (surf µε τη σανίδα του sup) είναι κατάλληλα όταν έχει κύµα.

Το subwing είναι µια κατασκευή σε σχήµα φτερού που ρυµουλκείται από σκάφος. Το κρατάτε και σας επιτρέπει να κάνετε υποβρύχιες βόλτες και µανούβρες µε ταχύτητα, παρατηρώντας τον βυθό.

Το tubing είναι µια light και παιχνιδιάρικη εκδοχή των θαλάσσιων σπορ και είναι ιδανικό και για πιο µικρές ηλικίες. Τα πιτσιρίκια επιβιβάζονται στις φουσκωτές σαµπρέλες και προσπαθούν να µείνουν σταθερά στη θέση τους, καθώς ο οδηγός του σκάφους προσπαθεί µε κάθε ελιγµό του να τα ρίξει στη θάλασσα.
Τα tubes, που µοιάζουν µε γιγαντιαία ντόνατς, είναι φουσκωτά πλαστικά που επιπλέουν στο νερό, ενώ διαθέτουν και ειδικές λαβές για να κρατιέται από αυτές ο αναβάτης. Και η πιο extreme τρέλα που συνδυάζει το kiteboard και τα tubes; Το kitetubing!

Το wakeboard συνδυάζει πολλά διαφορετικά αθλήµατα: snowboard, skateboard, water skiing και surfing. Τα µόνα απαραίτητα για το wakeboard είναι ένα σκάφος (κρις-κραφτ), µια σανίδα για wakeboard κι ένα σκοινί µε λαβή. Αν και εδώ το κύµα είναι απαραίτητο, αν δεν φυσάει, τα απόνερα του σκάφους δηµιουργούν τον ιδανικό κυµατισµό για αυτό το σπορ.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.safewatersports.gr, για να ενηµερωθείτε για τους κανόνες που προβλέπει η νοµοθεσία, τι συστήνουν οι ειδικοί καθώς και για πρακτικά safety tips για κάθε υδάτινη δραστηριότητα.

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search