Ο «άρχοντας της τραγάνας»

∆εν δίνουµε τυχαία αυτόν τον τίτλο στο συγκεκριµένο ψάρι: Το λυθρίνι είναι ο «αφέντης των τραγανότοπων». Εκεί θα το αναζητήσουµε, γιατί ο συγκεκριµένος θαλάσσιος τόπος τού προσφέρει τις τροφές που προτιµά. Τραγάνες υπάρχουν σε πολλά σηµεία των ελληνικών θαλασσών. Εκεί θα αναζητήσουµε το εκλεκτό αυτό ψάρι, που µπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τόπο σε τόπο. Στις Κυκλάδες ή στον Παγασητικό, για παράδειγµα, συναντάµε το πελαγίσιο λυθρίνι, µε µια µαύρη στενή κηλίδα στα πλευρικά του πτερύγια, αλλά βασικό χαρακτηριστικό του παραµένει το έντονο κόκκινο χρώµα στη ράχη και, σταδιακά, κόκκινο ανοιχτό όσο πλησιάζουµε προς την κοιλιά.

Το λυθρίνι είναι ένα εκλεκτικό και µίζερο ψάρι. Για να έρθει κοντά στα δολώµατά µας πρέπει να είναι όχι µόνο τα καλύτερα, αλλά και τέλεια δολωµένα. Το δόλωµα, επίσης, θα πρέπει να το τσιµπήσει πρώτα το ίδιο και όχι κάποιο άλλο ψάρι. Αν προλάβει και πάει άλλο ψάρι, τότε πολύ δύσκολα θα κάνει αυτό τη δεύτερη προσπάθεια. Θα πρέπει η αρµατωσιά µας να είναι τέτοια και µε τον ανάλογο τρόπο κατασκευασµένη που να µην το τροµάζει και να του δηµιουργεί τις λιγότερες δυνατές υποψίες.

Αν δεν καταφέρουµε να πιάσουµε το λυθρίνι µε τις πρώτες τσιµπιές στην καθετή µας, τότε καλό είναι να την ανεβάσουµε, να ξαναδολώσουµε, στη συνέχεια να την ξαναρίξουµε στον βυθό, και είµαστε έτοιµοι να καρφώσουµε µε το παραµικρό τσίµπηµα, που δεν περιµένουµε να είναι δυνατό. Ένα µικρό τρεµούλιασµα είναι αρκετό. Σπάνια θα αισθανθούµε δυνατό τσίµπηµα, τις περισσότερες φορές ίσα-ίσα που το καταλαβαίνουµε, και εκεί είναι που πρέπει να καρφώσουµε δυνατά και αποφασιστικά.

Το λυθρίνι βρίσκεται πολύ κοντά στον βυθό. Άρα, θα πρέπει το δόλωµά µας ακόµη και να ακουµπάει πάνω του. Γι’ αυτό άλλωστε τα λυθρίνια πιάνονται στο κάτω-κάτω αγκίστρι, άντε και καµιά φορά στο δεύτερο. Τα υπόλοιπα αγκίστρια µπορεί να κάνουν και για άλλα ψάρια, αλλά για τα λυθρίνια όχι, εκτός σπανιότατων περιπτώσεων, όπου µας έχει τύχει να τσιµπήσουν σε δολωµένο τσαπαρί µε γαρίδα.

Στο τελευταίο αγκίστρι της αρµατωσιάς δίνουµε µεγάλη σηµασία, το επιθεωρούµε πάντα και φροντίζουµε να διατηρείται σε τέλεια κατάσταση, γιατί είναι εκείνο που θα µας δώσει το καλό λυθρίνι. Το τελευταίο αυτό αγκίστρι το δένουµε σε ένα παράµαλλο αρκετά πιο µακρύ από τα άλλα. Οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον ότι βρίσκεται µακρύτερα από το βαρίδι και την υπόλοιπη αρµατωσιά, µε συνέπεια να µη φοβάται το ψάρι, και δεύτερον ότι το δόλωµα έχει περισσότερα περιθώρια να κινηθεί ελεύθερα, κι έτσι φαίνεται φυσιολογικότερο στο ψάρι, ώστε να µην το φοβίσει και να µην το κάνει να το υποπτευθεί.

Το µέγεθος του αγκιστριού είναι ανάλογο µε τα ψάρια που αναζητάµε. Το σχήµα του συνήθως είναι πλακέ, αλλά και παπαγαλάκι να χρησιµοποιήσουµε ή λίγο στραβό, θα κάνουµε θαυµάσια τη δουλειά µας, αφού το λυθρίνι το πιάνουµε µε το κάρφωµα. Αυτό που µετράει στο αγκίστρι µας είναι να έχει πάρα πολύ κοφτερή ακίδα.

 

∆ολώµατα

Αν πιάσουµε ένα λυθρίνι µε δόλωµα καραβιδάκι ζωντανό, που είναι από τα αγαπηµένα του, την επόµενη φορά δεν θα του το προσφέρουµε αµέσως, το αφήνουµε να το ζητήσει, έτσι θα το φάει πιο εύκολα. Μετά από δύο κατεβάσµατα µε κάποιο άλλο δόλωµα, όπως γαρίδα, δολώνουµε εκ νέου µε καραβιδάκι, κι έτσι το αρπάζει.

Θα πρέπει επίσης να έχουµε τουλάχιστον τρία διαφορετικά δολώµατα, όπως γαρίδα, κόκκινο καραβιδάκι και σκουλήκι (ανάλογα την περιοχή), γιατί, όπως είπαµε, οι προτιµήσεις του είναι κάπως απρόβλεπτες.

 

Αγκίστρια και αρµατωσιές

Τα αλιευτικά εργαλεία που θα χρησιµοποιήσουµε είναι διπλάρι ή και µονάγκιστρο. Θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε αγκίστρι µε µέτρια κοιλιά µε µεσαίο έως µακρύ στέλεχος, διαθέτοντας αρπάδι που καρφώνει µε το παραµικρό. Τα παράµαλλα για το διπλάρι θα πρέπει να είναι τουλάχι-
στον 60 πόντοι, ενώ για το µονάγκιστρο 80 πόντοι έως 1 µέτρο.

Εφόσον χρησιµοποιούµε µακριά παράµαλλα, µακριά θα είναι και η αρµατωσιά µας, οπότε θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε και µακρύ καλάµι µε ευαίσθητα τα τελευταία τµήµατά του, ειδικά στη µύτη. Βαρίδι χρησιµοποιούµε πάντα ανάλογα µε το βάθος που ψαρεύουµε: µικρό βάθος-µικρό βαρίδι, µεγάλο βάθος-µεγάλο βαρίδι.

Από τον ΝΙΚΟ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search