Για μεγάλους σαργούς

Μπορεί ο καιρός να δρόσισε αρκετά, πάντα όμως βρίσκουμε χρόνο για μικρές θαλασσινές αποδράσεις, οι οποίες –ενώ ασχολούμαστε και με το αγαπημένο μας χόμπι– θα μας δώσουν έναν πολύ καλό ψαρομεζέ. Εμπρός, λοιπόν, για σαργούς «παππούδες», που είναι και οι αγαπημένοι μας.

Για να κατασκευάσουμε το αλιευτικό εργαλείο με το οποίο θα ψαρέψουμε, χρειαζόμαστε τα εξής: Καρούλα μετρίου μεγέθους, 100 έως 200 μέτρα, πετονιά 30 έως 60 χιλστ. φτηνή και πετονιά 20 έως 22 χιλστ. πολύ καλής ποιότητας.

Παίρνουμε την καρούλα και τυλίγουμε τη χοντρή πετονιά έως ότου σχεδόν την καλύψουμε. Δένουμε στο τέλος της χοντρής πετονιάς τη λεπτή 22άρα, κάνουμε μια στροφή και κολλάμε σε όλη την τυλιγμένη πετονιά γύρω-γύρω μονωτική ταινία. Μόλις καλυφθεί, συνεχίζουμε να τυλίγουμε την πετονιά των 22 χιλστ. έως ότου μετρήσουμε 100 έως 150 μέτρα.

Στο τέλος της, δένουμε ψιλή ζόκα με αγκίστρι Νο 4 ή το προαναφερόμενο αγκίστρι με ψιλό βαριδάκι ή παραγαδιάρικο αγκίστρι Νο 16, επίσης με ψιλό βαριδάκι, ή ακόμη και σκέτο αν πρόκειται να ψαρέψουμε ρηχά. Πρόκειται για ένα πολύ απλό και αποδοτικότατο εργαλείο.

Ο τόπος που θα ψαρέψουμε

Ο τόπος που πρέπει να επιλέξουμε θα πρέπει να είναι από 3 έως 12 μέτρα βάθος. Στα μικρά βάθη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όταν όμως ξεπεράσουμε τα 6-7 μέτρα, θα πρέπει να ελέγξουμε τον χρόνο με τον οποίο κατεβαίνει το βαρίδι στον πυθμένα, διότι σε περίπτωση ύπαρξης ρευμάτων, το ζοκάκι μας δεν θα φθάσει κοντά στον πυθμένα ποτέ...

Στα ρηχά, πάντως, σπάνια θα συναντήσουμε τέτοιου είδους προβλήματα, και σας υπενθυμίζουμε ότι οι σαργοί εκεί τριγυρίζουν, κι εκεί πετύχαμε τον «παππού» της φωτογραφίας.

Αφού επιλέξουμε τον τόπο που θα ψαρέψουμε, ρίχνουμε σιγά-σιγά άγκυρα και αφήνουμε το σκάφος να ηρεμήσει. Μόλις σταματήσει, πηγαίνουμε στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που έχουμε ρίξει άγκυρα και ξεκινάμε τις βολές.

Το δόλωμα

Από τα ακριβότερα δολώματα, αλλά και από τα πιο δελεαστικά για τα καλά ψάρια –μεταξύ των οποίων ο σαργός και η τσιπούρα–, με σχεδόν σίγουρα αποτελέσματα όταν τα ψάρια τρώνε, είναι το σκουλήκι «φαραώ», που θα προμηθευθούμε από τα καταστήματα ειδών αλιείας. Εκεί θα ζητήσουμε να διαλέξουμε το μεγαλύτερο (το μήκος τους ξεκινά από 80 εκ.), με χρώμα κοκκινοκαφέ, που σημαίνει ότι δεν είναι «πολυκαιρισμένο» –το «φαραώ» μπορεί να ζήσει τρεις μήνες, ίσως και παραπάνω, στο ενυδρείο.

Ο καταστηματάρχης θα μας το δώσει σε πλαστική σακούλα με θαλασσινό νερό, κι εμείς θα το τοποθετήσουμε στο ψυγείο δολωμάτων μας.

Αν αγοράσουμε περισσότερα του ενός, θα πρέπει να τα διατηρήσουμε ξεχωριστά, γιατί το πιθανότερο είναι να αλληλοφαγωθούν.

Προσοχή χρειάζεται την ώρα που το πιάνουμε και το κόβουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ουρά προς το κεφάλι, αφενός για να μην ψοφήσει και αφετέρου για να μη μας δαγκώσει. Κόβουμε κομμάτια των 10 πόντων και διατηρούμε πάντα το υπόλοιπο σκουλήκι σε δοχείο με θαλασσινό νερό, το οποίο καλό θα είναι να αντικαθιστούμε δύο-τρεις φορές την ημέρα καθώς ψαρεύουμε.

Η δόλωση

Τα πρώτα κομμάτια δολώματος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από το τμήμα της ουράς. Πιάνοντας το δόλωμα από την ουρά και πιέζοντας λίγο με τα δυο μας δάχτυλα, το σκουλήκι κόβεται σχετικά εύκολα, και με ένα μαχαιράκι κόβουμε γενναία κομμάτια.

Τα ψάρια, τώρα, που προσελκύει το δόλωμά μας είναι όλα εκλεκτά: τσιπούρες, σαργούς, μουρμούρες, σκαθάρια. Τα μικρόψαρα αν είναι μεγάλο κομμάτι, δεν το πλησιάζουν εύκολα, γιατί το φοβούνται, αλλά αν είναι μικρό, σε σχήμα ροδελίτσας, τότε το κατασπαράζουν.

Το κομμάτι που θα δολώσουμε στο αγκίστρι μας θα είναι αρκετά μεγάλο και ζωντανό, για να χτυπήσει το καλό ψάρι. Περασμένο στο αγκίστρι, συνεχίζει να κάνει σπασμωδικές κινήσεις, ενώ το αίμα που φεύγει από το σώμα του μαλαγρώνει τη γύρω από το δόλωμα περιοχή, ενώ λειτουργεί εξίσου θαυμάσια τη νύχτα γιατί φωσφορίζει.

Καλή διασκέδαση και καλές θάλασσες!

Κείμενο-φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος 

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search