Δολώματα

Το δόλωμα αποτελεί το υπ' αριθμόν δύο όπλο των ψαράδων μετά το αγκίστρι και το υπ' αριθμόν ένα κριτήριο μιας επιτυχημένης ψαριάς. Τα ζωντανά δολώματα αποτελούσαν πάντα ένα πεδίο μελέτης των ερασιτεχνών ψαράδων είτε επιχειρούν από βάρκα είτε από την ξηρά. Μια καλή γνώση των ζωντανών δολωμάτων και των μυστικών τους αναδεικνύει πάντα τόσο τον ψαριά όσο και την ψαριά του.

Φαραώ: Το μακρύ και εντυπωσιακό σκουλήκι παρέχει πάντα ένα σημαντικό ποσοστό επιτυχίας στο ψάρεμα για σχεδόν όλα τα είδη ψαριών, όπως τσιπούρες, σαργούς, μυλοκόπια, αυλιάδες, λιθρίνια, φραγκόπουλα, σκαθάρια ή μελανούρια. Το φώσφορο που περιέχει το κάνει ιδανικό για ψάρεμα τη νύχτα, όχι, όμως, και για αμμώδεις βυθούς. Το φαραώ συντηρείται εύκολα σε δροσερό νερό και μπορούμε να το διατηρήσουμε ζωντανό για πολύ χρόνο αν αρχίζουμε να δολώνουμε κόβοντας κομματάκια από την ουρά προς το κεφάλι.

Κόκκινο άγριο: Πρόκειται για σκουλήκι με πολύ φώσφορο και αίμα που δημιουργεί οσμή μέσα στο νερό και προσελκύει τα ψάρια. Ανήκει στα σπάνια δολώματα για αυτό και δεν πρέπει να χαραμίζεται σε μικρά ψάρια. Συντηρείται σε δροσερό νερό 8 έως 14 βαθμών Κελσίου για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούμε να το παστώσουμε. Όταν, όμως, το δολώνουμε καλό είναι να το διατηρήσουμε ζωντανό ώστε με την κινητικότητά του να προσελκύει ακόμη περισσότερο τα ψάρια.

Μονοδόλι: Κοντό σκουλήκι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου. Δολώνεται ολόκληρο και συνήθως φέρνει επιτυχία σε κάθε ψάρεμα, αρκεί να υπάρχουν ψάρια. Συντηρείται πάντα σε θαλασσινό νερό με θερμοκρασία 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Ανήκει στην κατηγορία των ακριβών δολωμάτων αλλά η ικανότητά του να αντέχει στα μικρά τσιμπήματα αποσβένει επάξια τα χρήματα που κοστίζει.

Μάνα: Χοντρό σκουλήκι κατάλληλο για ψάρεμα με παραγάδι, το οποίο, όμως, τείνει να εξαφανιστεί λόγω της υπερεκμετάλλευσής του. Κόβεται σε κομμάτια για να δολωθεί και προσελκύει τα περισσότερα ψάρια. Συντηρείται σε δροσερό θαλασσινό νερό αλλά πεθαίνει αν κοπεί, για αυτό είναι κακό να χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν σίγουρα ψάρια στην περιοχή που επιχειρούμε.

Τσουτσούνι άγριο: Κάποτε ήταν το αγαπημένο δόλωμα των περισσότερων ψαράδων. Τείνει όμως να εξαφανιστεί από τους περισσότερους ελληνικούς βιότοπους. Ανήκει στα ακριβά δολώματα και χρησιμοποιείται κυρίως σε παραγάδια. Η τιμή του το καθιστά ένα δόλωμα που πρέπει να συνδέεται με τη σιγουριά ύπαρξης ψαριών. Διατηρείται σε δροσερό θαλασσινό νερό και είναι κατάλληλο για κάθε εποχή και για κάθε είδος βυθού.

Σκουλήκι ιωδίου: Το όνομά του προέρχεται από τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Το σώμα του είναι αρκετά μαλακό και για αυτό θα πρέπει να δολώνεται από το κεφάλι. Αν χρησιμοποιήσουμε το δόλωμα για δεύτερη ή τρίτη μέρα μπορούμε να αλατίσουμε τις ουρές ώστε να σφίξουν και να μη γλιστρά κατά το δόλωμα. Συντηρείται σε δροσερό θαλασσινό νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου.

Αμερικάνικο: Πρόκειται για εισαγόμενο σκουλήκι με αρκετό αίμα και φώσφορο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψάρεμα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλες τις εποχές είναι πιο αποτελεσματικό κατά τους ζεστούς μήνες. Μπορεί να προσελκύσει όλους τους τύπους ψαριών εκτός από αφρόψαρα. Συντηρείται εύκολα σε φύκια ή δροσερό θαλασσινό νερό και πάντα σε σκιερό μέρος.

Μαύρο σκουλήκι: Πρόκειται για σκουλήκι με κέλυφος που να δολωθεί με ή και χωρίς αυτό. Απευθύνεται σε όλα τα είδη ψαριών αλλά θεωρείται κατάλληλο για μουρμούρες. Αν συντηρηθεί σωστά μπορεί να διατηρηθεί για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλους τους μήνες του χρόνου και σε όλα τα είδη βυθού.

Ακροβάτης: Πρόκειται για το πιο φτηνό σκουλήκι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα. Μπορεί να προσελκύσει τα περισσότερα είδη ψαριών για αυτό και είναι κατάλληλο ακόμη και για ψάρεμα με καθετή. Εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα αν δολωθεί σωστά και σε αυτό οφείλει και το όνομά του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά την ημέρα όσο και κατά τη νύχτα σε κομμάτια ή και ολόκληρο με τη χρήση ειδικής βελόνας.

Κόκκινη καραβίδα: Πολύ καλό δόλωμα που τείνει, όμως, και αυτό προς εξαφάνιση από τους ελληνικούς βυθούς. Μπορεί να το βρει κανείς από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Γενάρη και διατηρείται πάντα σε καθαρό θαλασσινό νερό σταθερής θερμοκρασίας. Σε αυτό το δόλωμα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση όλα τα είδη ψαριών αλλά κυρίως τα κόκκινα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ημερήσιο ή νυχτερινό ψάρεμα και σε όλους τους τύπους βυθού.

Πράσινη καραβίδα: Είναι ένα φθηνό και κοινό δόλωμα που συντηρείται σε πριονίδι. Εμφανίζει κινητικότητα όταν δολώνεται σωστά και διατηρείται ζωντανό. Συνήθως δολώνεται περνώντας το αγκίστρι από την ουρά και βγάζοντας το αρπάδι από τα πρώτα πίσω πόδια. Είναι κατάλληλο για όλα τα είδη ψαριών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψάρεμα από την ξηρά ή από σκάφος.

Πορφύρα: Πρόκειται για το μικρό μαλάκιο που ζει μέσα στο ομώνυμο όστρακο. Χρειάζεται να σπάσουμε και να αφαιρέσουμε το κέλυφος πριν το δολώσουμε. Είναι ένα ανθεκτικό στα μικροτσιμπήματα δόλωμα που το χρησιμοποιούν οι έμπειροι ψαράδες για τσιπούρες. Διατηρείται εύκολα σε θαλασσινό νερό.

Μύδι: Το γνωστό μας μύδι μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό δόλωμα για τσιπούρες αφού τα σαγόνια τους μπορούν να το συνθλίψουν. Δολώνεται περνώντας το αγκίστρι από το μυτερό τριχωτό άκρο και βγάζοντας το αρπάδι μέσα από το άνοιγμά του. Μπορούμε να το βρούμε κολλημένο πάνω σε βράχια ή σε καραβόσχοινα που έχουν μείνει αρκετό καιρό στο νερό.

Σκαρτσίνι: Πρόκειται για ένα μικρό τριχωτό ζωύφιο με δαγκάνες που ζει μέσα σε άδεια όστρακα τα οποία χρησιμοποιεί ως καταφύγιο. Δολώνεται κατά μήκος του σώματός του αφού αφαιρέσουμε τις δαγκάνες. Μπορούμε να το βρούμε σε μέρη όπου οι ψαράδες καθαρίζουν τα δίχτυα τους.

Καβουράκι: Μπορούμε να βρούμε μερικά σε βραχώδη μέρη αν και θα τα πιάσουμε με δυσκολία. Δολώνεται καρφώνοντάς το κοντά στα μάτια και περνώντας το αρπάδι όσο γίνεται πιο πίσω για να ξαναβγεί από το κάτω μέρος του. Αν διατηρηθεί ζωντανό εμφανίζει κινητικότητα και προσελκύει τις περίεργες τσιπούρες για τις οποίες αποτελεί εκλεκτό μεζέ.

Δαγκανάρι: Είναι οι δαγκάνες που μπορούμε να αποκόψουμε από μεγάλα καβούρια του βυθού. Για να δολώσουμε περνάμε το αγκίστρι από το ανοιχτό άκρο και βάζουμε το αρπάδι κοντά στην άρθρωση. Αντέχει στα μικροτσιμπήματα και προσελκύει μεγάλα ψάρια με δυνατά σαγόνια.

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search