Βαρίδια

Ο ρόλος του βαριδιού είναι συνυφασμένος με το ψάρεμα όσο σχεδόν και ο ρόλος του αγκιστριού. Το βαρίδι προσφέρει τη δυνατότητα στο αγκίστρι με το δόλωμα να βυθιστεί μέσα στο θαλασσινό νερό και να τοποθετηθεί κάτω από την επιφάνεια, όπου βρίσκονται τα ψάρια. Η εξέλιξη, όμως, της τεχνικής του ψαρέματος οδήγησε αναπόφευκτα και στην εξέλιξη των βαριδιών, των οποίων το βάρος αλλά και το σχήμα εξαρτώνται πλέον από το είδος των ψαριών που πρόκειται να αλιευθούν. Σαν βασικό υλικό κατασκευής των βαριδιών έχει επικρατήσει ο μόλυβδος, ο οποίος έχει μεγάλο ειδικό βάρος και έτσι εξασφαλίζει μεγάλο βάρος σε μικρό σχετικά όγκο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του υλικού αυτού είναι ότι έχει σχετικά χαμηλό σημείο τήξης έτσι ώστε να μπορεί να λιώνει εύκολα και να χυτεύεται μέσα σε καλούπια διαφόρων σχημάτων τα οποία μπορούν να διευκολύνουν την τεχνική του ψαρέματος. Ο μόλυβδος, όμως, έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα, αφού ανήκει στην κατηγορία των βαρέων μετάλλων που η συσσώρευσή τους σε μια περιοχή μπορεί να προκαλέσει τοξική ρύπανση με επιζήμια αποτελέσματα για το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτόν τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα πλαστικοποιημένα βαρίδια, στα οποία η επιφάνεια του μολύβδου καλύπτεται από πλαστικό υλικό που δεν αφήνει το θαλασσινό νερό να έρχεται σε επαφή με το μέταλλο. Τα πλαστικοποιημένα βαρίδια μπορεί να είναι λίγο ακριβότερα από τα κοινά, αποδίδουν όμως στο περιβάλλον τον απαραίτητο σεβασμό που του αξίζει.

Ανάλογα με το είδος του ψαρέματος διαμορφώνεται και το σχήμα των βαριδιών που χρησιμοποιούνται. Έτσι, στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς:

Κωνικά ή σφαιρικά βαρίδια: Είναι τα πιο κοινά βαρίδια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους περισσότερους τύπους ψαρέματος. Διαθέτουν μια θηλιά για το δέσιμο της πετονιάς και η τιμή τους είναι ανάλογη του βάρους τους, μιας και συνήθως αποτελούνται από καθαρό μόλυβδο. Συνήθως μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα σε καλούπια από ξύλο ή πηλό.

Περαστά κυλινδρικά βαρίδια: Τα βαρίδια αυτά δεν διαθέτουν θηλιά για δέσιμο αλλά ένα διαμήκη σωλήνα μέσα από τον οποίο περνάει η πετονιά. Το σχήμα τους μπορεί να μοιάζει με αυτό ενός μακαρονιού ή μιας ελιάς. Τα βαρίδια αυτά δίνουν τη δυνατότητα στην πετονιά να κινείται μέσα από το βαρίδι με έναν βαθμό ελευθερίας που μπορεί να καθοριστεί με τη χρήση ενός stop. Λόγω του σχήματός τους μπορούν να γλιστρούν πάνω στον βυθό και να μη γαντζώνουν εύκολα στα βράχια κατά το ψάρεμα από την ακτή. Επίσης, λόγω του υδροδυναμικού τους σχήματος τα βαρίδια αυτά χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη συρτή, όπου ο σωλήνας μπορεί να αντικατασταθεί από έναν περιμετρικό αύλακα και δύο ελατήρια που σταθεροποιούν τη θέση τους πάνω στην πετονιά.

Βαρίδια με πτερύγια: Τα βαρίδια με πτερύγια βοηθούν κατά το ψάρεμα από βραχώδεις ακτές ή στο ψάρεμα της συρτής. Τα πτερύγια δίνουν τη δυνατότητα στο βαρίδι να ανασηκώνεται πάνω από τον βυθό κατά το μάζεμα, ώστε να μη γαντζώνει, ή σταθεροποιούν την πετονιά και το δόλωμα κατά το ψάρεμα της συρτής. Η κατασκευή τους απαιτεί περισσότερο περίτεχνα καλούπια, για αυτό και το κόστος τους είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε μόνο στο βάρος του μολύβδου.

Βαρίδια με άγκιστρα: Τα βαρίδια αυτά έχουν τη δυνατότητα να σταθεροποιούνται σε έναν αμμώδη βυθό με τα ειδικά άγκιστρα που διαθέτουν και απευθύνονται κυρίως σε όσους ψαρεύουν από την ακτή. Τα βαρίδια αυτά δεν παρασύρονται εύκολα από τα υποθαλάσσια ρεύματα, ενώ κατά το μάζεμα τα άγκιστρα ανοίγουν διευκολύνοντας την κίνηση στο βυθό. Ο ειδικός μηχανισμός τους, αν και απλός, συνήθως επιβαρύνει το κόστος αγοράς τους.

Βαρίδια με στριφτάρι: Κάθε βαρίδι εξαιτίας του σχήματός του συνήθως περιστρέφεται κατά την κίνησή του μέσα στο νερό. Η περιστροφή αυτή συνήθως συμπαρασύρει τα παράμαλλα και τα αγκίστρια, προκαλώντας ένα ανεπιθύμητο μπλέξιμο. Το φαινόμενο γίνεται περισσότερο αισθητό κατά το ψάρεμα με τσαπαρί, όπου τα αγκίστρια με τα παράμαλλα είναι συνήθως επτά ή περισσότερα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το στριφτάρι που αντικαθιστά τη θηλιά στο δέσιμο του βαριδιού. Αν και με το στριφτάρι αποφεύγεται η περιστροφή του βαριδιού, χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα κατασκευής ώστε η λύση του προβλήματος να μην αποτελεί και το πιο αδύνατο σημείο του βαριδιού.

Βαρίδια με φώσφορο: Σε αρκετά είδη ψαρέματος το βαρίδι δεν αποτελεί ένα παθητικό εργαλείο αλλά παίζει και αυτό έναν ενεργό ρόλο. Τα βαρίδια με φώσφορο για παράδειγμα μπορούν να φωτίζουν μέσα στο νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε μεγάλα βάθη, προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο τη λεία του ψαρέματος. Τα βαρίδια αυτά επικαλύπονται από πλαστικό στρώμα με φωσφορούχο υλικό το οποίο φυσικά προστίθεται στην τιμή αγοράς τους.

Βαρίδια με ουρά: Συνήθως το ψάρεμα από την ακτή με καλάμι ή πεταχτάρι απαιτεί μια καλή ρίψη όσο γίνεται πιο μακριά από την ακτή. Το ρόλο της ουράς σε αυτά τα βαρίδια παίζει ένα σύρμα κάποιων εκατοστών που ενσωματώνεται στον μόλυβδο στο ένα άκρο του, ενώ δημιουργεί μια θηλιά για το δέσιμο στο άλλο. Έχει διαπιστωθεί ότι τα βαρίδια με ουρά πετυχαίνουν πιο μακρινές ρίψεις αλλά και καλύτερη συμπεριφορά μέσα στο νερό κατά το μάζεμά τους. Έτσι, ένα τέτοιο βαρίδι μπορεί να φέρει στην ακτή ένα μεγαλύτερο ψάρι που έρχεται από τα βαθιά και σίγουρα θα προλάβει σε σχέση με τα άλλα κοινά βαρίδια που πέφτουν πιο κοντά στην ακτή. 

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search