Ψαροντούφεκο: Βέργες & καμάκια

Μπορεί να διαλέξαμε το κατάλληλο ψαροντούφεκο για τις υποβρύχιες αλιευτικές εξορμήσεις μας, αλλά να αγνοούμε ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας κατά τη χρήση του κρύβεται στη βέργα και την αιχμή, λόγχη ή τρίαινα που χρησιμοποιούμε.

Οι βέργες στην πραγματικότητα καθορίζονται από τις διαστάσεις του ψαροντούφεκου και γενικά διακρίνονται σε βέργες Ταϊτής και βέργες συμβατικές με σπείρωμα που δέχονται δελφινιέρες, τρίαινες,τετράινες ή και πεντάινες. Οι βέργες Ταϊτής έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης ταχύτητας. Η διάμετρός τους τους κυμαίνεται από 6 έως 7 mm και η αιχμή τους διαθέτει ένα ή δύο φτερά. Υπάρχουν βέργες Ταϊτής με εγκοπές για μεταλλικές καμπάνες και βέργες Ταϊτής τύπου SHARK για σχοινένιες καμπάνες. Οι συμβατικές βέργες με σπείρωμα έχουν διάμετρο 6,5 και 7 mm.Το δέσιμό τους είναι ή τύπου Ταϊτής με τρύπα στην ουρά της βέργας ή με οδηγό δεσίματος.

Οι συμβατικές βέργες είναι πιο «αργές» σε σχέση με τις βέργες Ταϊτής όως σε αυτές μπορούν να βιδωθούν δελφινιέρες,τρίαινες,τετράινες ή πεντάινες δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία ανάλογα με το είδος του θηράματος.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι οι χοντρές δελφινιέρες είναι κατάλληλες για ροφούς, στείρες κ.λ.π.ενώ οι λεπτές δελφινιέρες για σαργούς, σηκιούς, τσιπούρες κ.λ.π.

Οι τρίαινες είναι κατάλληλες για πολλά είδη ψαριών και για χταπόδια.

Οι πεντάινες κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για λαυράκια , κέφαλους και μεγάλα αφρόψαρα.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τρίαινες και δελφινιέρες ώστε μπορεί κάποιος να διαλέξει αυτή που του ταιριάζει. Τόσο οι βέργες όσο και οι αιχμές υπάρχουν ανοξείδωτες ή γαλβανιζέ.

Σε κάθε περίπτωση αφού το είδος του θηράματος που πρόκειται να συναντήσουμε δεν είναι ποτέ γνωστό από την αρχή είναι φρόνιμο να έχουμε μαζί μας αρκετά είδη από δελφινιέρες ή τρίαινες. Ο καλός εξοπλισμός και η πληρότητά του συνήθως στέφουν με επιτυχία κάθε υποβρύχια αλιευτική εξόρμηση. Φυσικά όπως όλος ο εξοπλισμός για το υποβρύχιο ψάρεμα, οι βέργες, και όλες οι αιχμές έχουν ανάγκη από σωστή συντήρηση και αποθήκευση. 

[gallery link="file" ids="1261,1262"]

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search