Συρτή αφρού

Η συρτή αφρού είναι ένας τρόπος ψαρέµατος που µπορεί να φαίνεται ξεκούραστος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του αλλά αποδεικνύεται ιδιαίτερα συναρπαστικός κατά την έλξη του ψαριού προς το σκάφος. Όπως κάθε είδος ψαρέµατος, όµως, κρύβει και αυτό τα µυστικά του και ο µόνος τρόπος να τα µάθει κανείς είναι να πειραµατιστεί και να εφαρµόσει τα αποτελέσµατα της εµπειρίας του. Για να ξεκινήσει, όµως, αρκεί να προσέξει µερικά σηµεία όπως τα παρακάτω:

Η Αρµατωσιά

Το ψαράκι που αποτελεί το δόλωµα της συρτής θα πρέπει να 'κολυµπάει' 30 έως 50 µέτρα πίσω από το σκάφος και αυτό να διατηρεί µια σταθερή ταχύτητα 3,5 έως 5 κόµβων αν ψαρεύουµε γρήγορα ψάρια όπως είναι οι κυνηγοί. Η ταχύτητα πρέπει να ελαττωθεί στους 2 µε 2,5 κόµβους αν ψαρεύουµε κοντά στην ακτή για λαυράκια, µελανούρια και λίτσες. Η συρτή αφρού πήρε το όνοµά της από τη θέση που πρέπει να έχει το δόλωµα κοντά στην επιφάνεια του νερού. Γι' αυτόν το λόγο δεν χρειάζεται πολλά βαρίδια κατά µήκος της πετονιάς.

Τα σκληρά δολώµατα

Σκληρά δολώµατα είναι τα κουταλάκια και τα minnow. Το µέγεθός τους θα πρέπει να επιλεγεί ανάλογα µε το µέγεθος του ψαριού που πρόκειται να ψαρέψουµε. Καλό είναι να έχουµε µαζί µας διάφορα µεγέθη έτσι ώστε να µπορεί να βρεθεί το κατάλληλο για τους θαλάσσιους κατοίκους της περιοχής που ψαρεύουµε.

Τα παράµαλα θα πρέπει να είναι αόρατα στα ψάρια γιατί µπορεί να τα τροµάζουν. Η διατοµή τους µπορεί να είναι από No 0,25 έως 0,35mm. Η µάνα µπορεί να είναι των 0,40mm και θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο στριφτάρι που συνδέει τη µάνα µε το παράµαλλο.

Μαλακά δολώµατα

Τα µαλακά δολώµατα είναι αυτά που έχουν ελαστική υφή, όπως είναι τα χελάκια, τα χταποδάκια, τα ψαράκια κλπ. Τα παράµαλλα για τα µαλακά δολώµατα µπορεί να είναι των 0,25mm, ενώ η µάνα µπορεί να είναι των 0,30mm. Τα µαλακά δολώµατα θέλουν συνεχή έλεγχο γιατί µπορούν να καταστραφούν εύκολα, ιδιαίτερα κοντά σε βραχώδεις ακτές. Επίσης, µπορούν να καταστραφούν ακόµη και από τη µεγάλη ταχύτητα, γι' αυτό και απαιτούν µειωµένη ταχύτητα στο σκάφος σε σχέση µε τα σκληρά.

Πότε και πώς ψαρεύουµε

Οι καλύτερες ώρες για το ψάρεµα της συρτής είναι από τα ξηµερώµατα µέχρι τις 12 το µεσηµέρι και ύστερα από το απόγευµα µέχρι τη δύση του ηλίου. Η συρτή απαιτεί συνήθως έναν καλό χειριστή στο τιµόνι του σκάφους και έναν άλλο χειριστή της συρτής που κρατά την πετονιά. Το ψάρεµα των κυνηγών απαιτεί συχνά τινάγµατα στη συρτή για να τους προσελκύσει το ενδιαφέρον, γι' αυτό είναι απαραίτητος ο ξεχωριστός χειριστής. ∆εν είναι λίγοι, όµως, και αυτοί που µπορούν να καταφέρουν και τα δύο ταυτόχρονα. Το µυστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος απαιτείται µεγαλύτερη προσοχή στη διακυβέρνηση του σκάφους, ενώ µόλις το ψάρι χτυπήσει το δόλωµα, η µηχανή πρέπει να πάψει για να δοθεί προσοχή στην έλξη του ψαριού. Τα µεγάλα ψάρια µπορεί παρ’ όλα αυτά να απαιτήσουν ιδιαίτερους ελιγµούς πρόσω και ανάποδα για να µην καταφέρουν και ξεφύγουν.

Συρτή µε καλάµι

Τα καλάµια συρτής είναι ειδικά καλάµια, κοντύτερα από τα συνηθισµένα και µε µεγαλύτερη αντοχή, η οποία ποικίλλει ανάλογα µε το µέγεθος του ψαριού που κυνηγάµε. Είναι καλό να προτιµήσουµε ποιοτικό εξοπλισµό ώστε να είµαστε σίγουροι ότι δεν θα µας προδώσει κατά τη διάρκεια της µάχης.

Πώς βάζουµε τη λεία στο σκάφος

Για την είσοδο της λείας στο σκάφος απαιτείται µια ειδική απόχη κατάλληλης αντοχής για το ψάρι που επιδιώκουµε να πιάσουµε. Το ψάρι πρέπει να έρθει κοντά στο σκάφος κουρασµένο, τότε τοποθετούµε το στεφάνι της απόχης µέσα στο νερό και προσπαθούµε να το περάσουµε γύρω από το ψάρι. Αυτό χρειάζεται κάποια εξάσκηση και προσοχή γιατί πολλές φορές η ορατότητα λόγω του νερού, του φωτός κλπ µπορεί να είναι περιορισµένη. Πάντως, η είσοδος του ψαριού στην απόχη είναι η πιο κρίσιµη στιγµή γιατί µια λάθος κίνηση µπορεί να προκαλέσει την απαγκίστρωση.

 

 

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search