Ταξίδι στον κόσμο των καρχαριών

O πολυβραβευμένος φωτογράφος Francesco Pacienza δεν κάνει κάτι απλό. Κολυμπάει ανάμεσα σε… καρχαρίες και βγάζει υπέροχες φωτογραφίες! Ο Francesco Pacienza ταξίδεψε στην άγρια ακτή της Νότιας Αφρικής κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού, στον κοραλλιογενή ύφαλο Aliwal Shoal. Ο ύφαλος είναι γνωστός για την ποικιλία των τροπικών και υποτροπικών ψαριών, αλλά και για τη σημαντική παρουσία αρκετών ειδών καρχαριών.

Η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή Aliwal Shoal βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Ντέρμπαν. Πρόκειται για μια περιοχή που εκτείνεται για 18,3 χιλιόμετρα (11 μίλια) κατά μήκος της ακτής, ξεκινώντας από τις εκβολές του ποταμού Umkomazi μέχρι τις εκβολές του ποταμού Mzimayi. Καλύπτει μια απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή και περιλαμβάνει ζώνη ελέγχου και δύο περιορισμένες περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η αλιεία. Η περιοχή πήρε το όνομά της από το πλοίο «Aliwal», το οποίο βυθίστηκε εκεί το 1849. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη δύο ναυάγια που είναι σημαντικές τοποθεσίες κατάδυσης, καθώς και περιοχές συνάντησης και αναπαραγωγής πολλών ειδών ψαριών και καρχαριών: Το νορβηγικό «MV Produce» βυθίστηκε το 1974 και το «SS Nebo» βυθίστηκε το 1884.

Ολόκληρη η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κύματα ύψους περίπου δυόμιση μέτρων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Η περιοχή είναι γνωστή ως ένας από τους σημαντικότερους χώρους ζευγαρώματος και αναπαραγωγής καρχαριών, ειδικά για το είδος Raggie (Carcharias taurus) γνωστό επίσης ως καρχαρίας ταύρος. Αυτός ο καρχαρίας καθώς και ο μαύρος καρχαρίας (Carcharhinus melanopterus) κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Στην πραγματικότητα απειλούνται εξαιτίας της αλιείας για τα πτερύγια που προορίζονται για τις ασιατικές κουζίνες, κυρίως στην Κίνα. Η σούπα από πτερύγια καρχαρία προέρχεται από την Κίνα της δυναστείας Μινγκ όπου θεωρούνταν ένας από τους 8 θησαυρούς της θάλασσας. Η φήμη αυτής της σούπας αυξήθηκε στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Η λιχουδιά ήταν περιζήτητη από τους αυτοκράτορες επειδή είναι σπάνια, νόστιμη και απαιτείται πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής. Έχοντας γαστρονομική και συμβολική αξία η σούπα από πτερύγια είναι περιζήτητη στις σημαντικές περιστάσεις όπως γάμους, δεξιώσεις και σημαντικές επαγγελματικές συμφωνίες. Συμβολίζει πλούτο, δύναμη, κύρος και τιμή.

Ένας από τους σκοπούς αυτής της αποστολής είναι να αποτυπωθούν οι πληγές, χαρακτηριστικές των αλιευτικών δραστηριοτήτων, που αυτοί οι θαυμάσιοι κάτοικοι της θάλασσας φέρουν ανεξίτηλα στο σώμα τους. Σε μια αγέλη είκοσι καρχαριών, υπάρχουν τουλάχιστον 4 με εμφανή τραύματα που περιορίζουν σημαντικά το άνοιγμα του στόματος για τροφή αφού τα σιαγόνια θραύονται από το σχίσιμο των μεγάλων αγκιστριών αλιείας.

Ο Walter Bernardis, ένας Ιταλός που γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, ήταν μαζί με τον γαμπρό του, ο πρώτος που καταδύθηκε με αυτούς τους καρχαρίες και με τον καρχαρία τίγρη (Galeocerdo cuvier) στο φυσικό τους περιβάλλον και χωρίς καμία προστασία που δεν θα ήταν σεβαστή «συμπεριφορά» προς αυτούς τους μεγάλους άρχοντες της θάλασσας.

Ο Walter Bernardis είναι ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου African Watersports, που οργανώνει το Explora expedition, Με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό και μεγάλη πείρα προσφέρει πολλά στους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτόν για να βιώσουν αυτά τα ιδιαίτερα υποβρύχια συναισθήματα. O Walte συνόδευσε μαζί με τη Mariangela Piovesana, την αρχηγό της Explora, τον Francesco Pacienza σε αυτές τις καταδύσεις που πραγματοποιούνται ελεύθερα. Με το ρεύμα που συχνά αλλάζει κατεύθυνση, συναντά και φωτογραφίζει αυτούς τους καρχαρίες κατά τη διάρκεια της φυσικής τους μετατόπισης στην ανοικτή θάλασσα.

"Μόλις το σώμα τους βυθιστεί κάτω από το νερό και είμαστε σε επαφή, αυτά τα πλάσματα μας γοητεύουν με την κομψή και ήρεμη κίνηση, αλλά και τη συστολή τους. Πλησιάζουν μερικά εκατοστά, μας κοιτούν και στη συνέχεια δεν μας αφήνουν να ακολουθήσουμε αντίθετη κατεύθυνση από τη δική τους", περιγράφει ο Francesco. "Ήταν δύσκολο να μην νιώσω θλίψη και θυμό όταν βρέθηκα μπροστά σε όμορφους θηλυκούς καρχαρίες που έφεραν εμφανή σημάδια ανθρώπινης κακίας: τμήματα του στόματος όπου ο αγκιστρωμένος γάντζος έχει σκίσει τη σάρκα δημιουργώντας μεγάλες μολύνσεις και αφήνοντας τη ζωντανή σάρκα ορατή χωρίς δέρμα, πλάσματα πάντοτε θηλυκά με σπασμένη σιαγόνα σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν από το άγκιστρο που είχε κολλήσει στο στόμα του", τονίζει.

Ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του στη θάλασσα απειλούν σοβαρά την ύπαρξη αυτών των μεγάλων θηρευτών των ωκεανών. Αφενός υπάρχει αλιεία με γάντζους ή αμφορείς, αφετέρου υπάρχει βιομηχανική αλιεία που καταστρέφει τα ιχθυαποθέματα των ειδών από τα οποία τρέφονται αυτά τα ζώα, όπως σαρδέλες, καλαμάρια κ.λπ.

Αυτός ο τύπος αλιείας, ο οποίος πρέπει να καταπολεμηθεί με τις ατομικές συμπεριφορές των προσεκτικών και υπεύθυνων καταναλωτών, προκαλεί σημαντικές ζημίες επειδή δεν επιλέγει το είδος πριν από την αλιεία, αλλά μόνο μετά τη διαλογή, πετώντας νεκρά πια όλα τα είδη χωρίς εμπορική αξία.

Αυτές οι αποστολές, καθώς επιτρέπουν να θαυμάσουμε αυτά τα πλάσματα της θάλασσας στο φυσικό τους περιβάλλον, ξυπνούν τη συνείδηση όλων μας αφού μας δείχνουν μια σκληρή και άσχημη πραγματικότητα, πολύ πιο «ζωντανή» από ότι σε οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ. Το επόμενο ραντεβού θα είναι τον Ιανουάριο του 2020 για μια άλλη απίστευτη εμπειρία εξερεύνησης του Explora.

exploraexpedition.com

Κείμενο και φωτογραφίες: Francesco Pacienza

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search