Nest!

Οι υποβρύχιες εγκαταστάσεις του Jason deCaires Taylor προσφέρουν θέα σε έναν άλλο κόσμο, όπου οι καλλιτεχνικές προσπάθειες του ανθρώπου συναντούν τη ζωηρή δύναμη της φύσης.

Για τον διεθνούς φήμης γλύπτη Jason deCaires Taylor, ο ωκεανός είναι κάτι περισσότερο από μια μούσα –είναι ένας εκθεσιακός χώρος, ένα μουσείο. Ο Taylor δημιουργεί γλυπτά ανθρώπινων μορφών και σκηνές από την καθημερινή ζωή στη γη και τα βυθίζει στον πυθμένα της θάλασσας, όπου μετατρέπονται από άψυχη πέτρα σε έναν ζωντανό βιότοπο για κοράλλια και άλλα πλάσματα της θάλασσας. Το αποτέλεσμα: Αινιγματικά, στοιχειωμένα και πολύχρωμα «σχόλια» για την παροδική ύπαρξή μας, την ιερότητα του ωκεανού και την εκπληκτική δύναμή του.

Αυτόν τον Αύγουστο, ο διάσημος καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το έργο “Nest” για να δημιουργήσει έναν κοραλλιογενή ύφαλο, που θα προσφέρει κάτι ξεχωριστό στους επισκέπτες του παραδεισένιου νησιού της Ινδονησίας Gili Meno. Το νησί, που έχει μόνο 500 μόνιμους κατοίκους, περιβάλλεται από ζεστά, κρυστάλλινα νερά, φημισμένα για τον πληθυσμό των χελωνών που φιλοξενούν και ευλογημένα με ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα του κόσμου.

Τα υποβρύχια γλυπτά υψώνονται στον βυθό αποτελώντας έναν ιδιαίτερο πόλο έλξης για όσους απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο BASK.

Το θέρετρο BASK Gili Meno είναι ένα από τα ομορφότερα για όσους αναζητούν τροπικές αποδράσεις. Το πολυβραβευμένο οικολογικό resort στο παρθένο αρχιπέλαγος Gili προσφέρει ένα σύγχρονο περιβάλλον σε έναν εκλεπτυσμένο νησιωτικό παράδεισο.

Το έργο, που θα ολοκληρωθεί το 2019, θα αποτελείται από 87 μοναδικά επιπλωμένες βίλες, που «απλώνονται» σε μαγευτικές παραλίες με θέα στο ηλιοβασίλεμα και στο εξωτικό ανάγλυφο.

Το BASK, με σεβασμό στο τοπικό περιβάλλον, τα έθιμα και τον πολιτισμό, είναι ένα οικολογικό νησιωτικό θέρετρο που φέτος ανέθεσε στον γλύπτη Taylor ένα έργο που θα αναδεικνύει την κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο.

Ο γλύπτης τοποθέτησε 48 ανθρώπινες μορφές σε ρηχά νερά, μια σύντομη βουτιά από την παρθένα λευκή παραλία του νησιού.

Η εγκατάσταση, που βρίσκεται σε πλούσια σε θρεπτικά ρεύματα νερά, θα αποικιστεί γρήγορα από κοράλλια για να δημιουργήσει ένα ζωντανό οικοσύστημα και να αυξήσει τη βιοποικιλότητα. Το “Nest” είναι ένα «δαχτυλίδι» από ανθρώπινες μορφές, κατασκευασμένες από σκυρόδεμα με ουδέτερο pH. Το υλικό παρέχει μια φυσική κατοικία για τα κοράλλια, και μέσα σε έναν χρόνο ο πληθυσμός του ωκεανού, γεμάτος θαλάσσια ζωή, θα μεταμορφώσει το γλυπτό σε ύφαλο. Το έργο θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να μετατρέπεται, καθώς ο ύφαλος σχηματίζεται γύρω από αυτό.

Ο Jason deCaires Taylor δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα, το “Nest” είναι ένας περιβαλλοντικός χώρος. Οι μορφές είναι διατεταγμένες σε έναν κυκλικό σχηματισμό, ως ηχώ του κύκλου της ζωής και σύντομα θα “ζουν” με τη ζωή. Μαλακά κοράλλια και σφουγγάρια θα ανθίσουν γρήγορα, ανοίγοντας τον δρόμο για τα ευαίσθητα σκληρά κοράλλια και έναν πλήρως καθιερωμένο ύφαλο. Το “Nest” είναι προσβάσιμο σε όλους από μια παραλία ανοιχτή σε όλους. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα το επισκεφθούν τόσο ως έργο τέχνης όσο και ως σημείο εισόδου στον υποβρύχιο κόσμο. Το 40% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο χάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι πολλοί άλλοι βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι το “Nest” θα υπενθυμίσει στους επισκέπτες τους πολλούς θησαυρούς του υποβρύχιου κόσμου και πόσο εύθραυστοι είναι».

www.underwatersculpture.com

[gallery link="file" ids="5174,5173,5172"]

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search