Υποβρύχιο ψάρεμα - στολή

Η θερμοκρασία στον αέρα μπορεί να αυξήθηκε αλλά η θερμοκρασία του νερού παραμένει ακόμη χαμηλή κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Έτσι, όσοι ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα σίγουρα χρειάζονται μια στολή για να μπορούν να παραμείνουν στο νερό αρκετή ώρα και να κυνηγήσουν το μεγάλο ψάρι. Η επιλογή μιας στολής υγρού τύπου αποδεικνύεται, λοιπόν, απαραίτητη.

Όπως δηλώνει και το όνομά τους οι υγρές αυτές στολές δεν είναι στεγανές, οπότε δεν προφυλάσσουν από την επαφή με το νερό. Ένα λεπτό στρώμα νερού διαβρέχει τη στολή, δημιουργώντας έναν θερμομονωτικό υμένα ανάμεσα στο θερμότερο ανθρώπινο σώμα και το πιο κρύο υγρό περιβάλλον. Η επιλογή μιας τέτοιας στολής βασίζεται στο πάχος της, που έχει άμεση σχέση με τη θερμοκρασία της θάλασσας στην οποία θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του νερού τόσο παχύτερη θα πρέπει να είναι η στολή. Πρέπει, βεβαίως, να ληφθούν υπόψη και δύο επιπλέον παράγοντες.

α) η μεταβολή της θερμοκρασίας σε συνάρτηση με το συνηθισμένο βάθος κατάδυσης, καθώς και με τη χρονική διάρκεια του ψαρέματος.

β) όσο πιο χοντρή στολή χρησιμοποιούμε τόσο περισσότερα βάρη χρειαζόμαστε, σε συνάρτηση πάντα με το βάθος.

Οι στολές αυτού του τύπου φτιάχνονται από νεοπρένιο κλειστής κυψελίδας με μεγάλες ομοιόμορφες φουσκάλες που έχουν καλές μονωτικές ιδιότητες. Το νεροπρένιο συνήθως καλύπτεται με ύφασμα που προσθέτει αντοχή και χρώμα αλλά, ταυτόχρονα, διευκολύνει την είσοδο και την έξοδο από τη στολή. Η ελαστικότητα της στολής και το εύκολο φόρεμά της είναι σημαντικοί παράγοντες. Οι ξυρισμένες εσωτερικά στολές είναι γενικά πιο ελαστικές από τις διπλόφοδρες είναι όμως δυσκολοφόρετες. Χρειάζεται η βοήθεια νερού ή σαπουνόνερου για το φόρεμα μιας ξυρισμένης εσωτερικά στολής. Υπάρχουν και λείες εξωτερικά στολές. Έχουν μειωμένες τριβές στο νερό, στεγνώνουν πιο γρήγορα εξωτερικά, όμως είναι πολύ ευαίσθητες και εκτεθειμένες σε γδαρσίματα, αμυχές κ.λπ. Είναι επίσης σημαντικά πιο ακριβές. Το γυμνό νεοπρένιο στην εσωτερική επιφάνεια τη στολής δυσκολεύει λίγο τη χρήση της αλλά μειώνει δραστικά την κυκλοφορία του νερού, αυξάνοντας, έτσι, τις θερμομονωτικές της ιδιότητες.

Το πάχος μιας τέτοιας στολής ξεκινά από το 1 χιλιοστό και φτάνει τα 9 χιλιοστά με πιο συνηθισμένα τα 3 χιλιοστά για θερμά νερά, τα 5 χιλιοστά για μέτρια θερμοκρασία και τα 7 χιλιοστά για πιο κρύα νερά. Κυκλοφορούν βέβαια και στολές με διαφορετικό πάχος για κάθε περιοχή του σώματος.

Οι στολές πωλούνται είτε ως κοστούμι, δηλαδή σακάκι με παντελόνι μέσης ή σαλοπέτα, είτε ξεχωριστά. Η δεύτερη περίπτωση αφήνει στον δύτη μεγαλύτερη ευελιξία. Τσέπες στις στολές για ψαροντούφεκο αποφεύγονται. Στην Ελλάδα παρατηρείται γεωγραφική ανομοιομορφία στις χρήσεις των στολών ανάλογα με το πάχος του νεοπρενίου (3,00mm, 5,00 m ή 7,00mm). Οι υγρές στολές μπορεί να είναι μονοκόμματες ή να αποτελούνται από δύο ανεξάρτητα μέρη. Αν και οι μονοκόμματες προσφέρουν καλύτερη μόνωση, τα δύο ανεξάρτητα μέρη μπορούν να χρησιμοποιούνται χωριστά προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία. Τα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά της στολής είναι το κολάρο, τα μανίκια στον καρπό, τα μπατζάκια στον αστράγαλο, και η αντοχή και ευλυγισία των φερμουάρ. Επίσης, καλό είναι να υπάρχουν ενισχύσεις στους αγκώνες και στα γόνατα που δίνουν στα σημεία αυτά και το απαραίτητο σχήμα, ώστε να λειτουργούν με άνεση και να αποφεύγεται η καταπόνησή τους. Τέλος, μερικές τσέπες ενσωματωμένες στη στολή μπορεί να διευκολύνουν τον εξοπλισμό της κατάδυσης.

 

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search