Στολές κατάδυσης

Μια στολή κατάδυσης προσφέρει προστασία όχι μόνο από τη χαμηλότερη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού αλλά και από ένα πλήθος άλλων κινδύνων όπως κοψίματα, γδαρσίματα ή και τσιμπήματα. Επειδή η θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού μεταβάλλεται από τον ισημερινό προς τους πόλους της Γης αλλά και όσο μεγαλώνει το βάθος κατάδυσης οι στολές  ποικίλουν ώς προς τις ιδιότητες και τις δυνατότητές τους. Μπορούν όμως να διακριθούν τρία βασικά είδη στολών, τα wetsuit, τα dry suit και τα body suit δηλαδή στολές υγρού τύπου, στεγανές στολές και στολές κολύμβησης και θαλασσίων σπορ. Ο πλέον αρμόδιος να διαφωτίσει κάποιον για το ποια είναι η καταλληλότερη στολή είναι σίγουρα ο εκπαιδευτής του. Όταν όμως η εκπαίδευση έχει ολοκληρθεί και η στολή χρειάζεται αντικατάσταση καλό είναι να θυμάται κανείς κάποιες βασικές αρχές για την επιλογή της. Η επιλογή μιας στολής γίνεται με κριτήρια την ικανότητα θερμομόνωσης που προσφέρει,  την ελαστικότητά της , την αίσθηση άνεσης που παρέχει και το σχεδιασμό της. Ο τύπος επίσης της στολής δηλαδή αν είναι κοστούμι, ολόσωμη ή κολυμβητική εξαρτάται από το είδος της δραστηριότητας δηλαδή ελεύθερη κατάδυση, ψαροντούφεκο, κολύμβηση ή άλλη.

Στολές υγρού τύπου (Wetsuits)

Όπως αναφέρει το όνομά τους οι υγρές αυτές στολές δεν προφυλάσσουν από την επαφή με το νερό. Ένα λεπτό στρώμα νερού διαβρέχει τη στολή δημιουργώντας έναν θερμομονωτικό υμένα ανάμεσα στο θερμότερο ανθρώπινο σώμα και το πιο κρύο υγρό περιβάλλον. Η επιλογή μιας τέτοιας στολής βασίζεται στο πάχος της που έχει άμεση σχέση με τη θερμοκρασία της θάλασσας στην οποία θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του νερού τόσο παχύτερη θα πρέπει να είναι η στολή.

Οι στολές αυτού του τύπου φτιάχνονται από νεοπρένιο κλειστής κυψελίδας με μεγάλες ομοιόμορφες φουσκάλες που προσφέρουν καλές μονωτικές ιδιότητες.Το νεροπρένιο συνήθως καλύπτεται με ύφασμα που προσθέτει αντοχή και χρώμα αλλά διευκολύνει ταυτόχρονα την είσοδο και την έξοδο από αυτή. Το ξυρισμένο εσωτερικά νεοπρένιο δυσκολεύει το φόρεμα της στολής και γι’ αυτό προτιμάται σε καταδύσεις μεγάλης διάρκειας όπως για παράδειγμα συμβαίκνει στο ψαροντούφεκο.

Το πάχος μιας τέτοιας στολής ξεκινά από το 1 χιλιοστό και φτάνει τα 9 χιλιοστά με πιο συνηθισμένα  τα 3 χιλιοστά για θερμά νερά, τα 5 χιλιοστά για μέτρια θερμοκρασία και τα 7 χιλιοστά για πιο κρύα νερά. Κυκλοφορούν βέβαια και στολές με διαφορετικό πάχος για κάθε περιοχή του σώματος.

Οι υγρές στολές μπορεί να είναι μονοκόμματες ή να αποτελούνται από δύο ανεξάρτητα μέρη. Αν και οι μονοκόμματες προσφέρουν καλύτερη μόνωση, τα δύο ανεξάρτητα μέρη  μπορούν να χρησιμοποιούνται χωριστά προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία. Τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν κατά την αγορά της είναι το κολλάρο, τα μανίκια στον καρπό, τα πατζάκια στον αστράγαλο, και η αντοχή και ευλυγισία των φερμουάρ. Επίσης καλό είναι να υπάρχουν ενισχύσεις στους αγκώνες και στα γόνατα που δίνουν στα σημεία και το απαραίτητο σχήμα ώστε να αποφεύγεται η καταπόνησή τους.

Στεγανές στολές (Dry Suit)

Οι στεγανές στολές αυτού του τύπου κρατούν το σώμα απόλυτα στεγνό και για αυτό ονομάζονται έτσι. Όλες οι στεγανές στολές χρειάζονται φερμουάρ που εξασφαλίζουν πλήρη στεγανότητα αλλά αρκετές φορές τοποθετούνται σε τέτοια μέρη που η βοήθεια από ένα άλλο πρόσωπο είναι απαραίτητη. Τα μανίκια και τα πατζάκια σε αυτές τις στολές σφραγίζουν για να μην επιτρέπουν την είσοδο του νερού. Λόγω της στεγανότητάς τους οι στολές αυτές συνήθως εγκλωβίζουν αέρα στο εσωτερικό τους. Ο αέρας αυτός πρέπει να αποβάλλεται κατά την κατάδυση ενώ μπορεί να βοηθήσει θετικά κατά τη διάρκεια της ανάδυσης. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη μια βαλβίδα ρύθμισης της ποσότητας του αέρα στο εσωτερικό της στολής. Μια στεγανή στολή μπορεί να συνδεθεί και με την φιάλη παροχής αέρα του δύτη. Οι στεγανές στολές κατασκευάζονται συνήθως από το ίδιο υλικό με τις υγρές με τη διαφορά ότι αποβάλλουν το νερό. Υπάρχουν όμως και στεγανές στολές μεμβράνης. Εφαρμόζουν κοντά στο σώμα και προσφέρουν θερμομόνωση αλλά και άνωση. Οι στολές αυτές κρατούν στο σώμα στεγνό αλλά χρειάζονται εσώρουχα για να διατηρηθεί ζεστό. Το πάχος των εσωρούχων διαμορφώνεται ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού και το υλικό τους είναι ισοθερμικό κατά κανόνα.

Για τη σωστή επιλογή μιας ξηρής στολής πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή κατάδυσης, το σωστό νούμερο ανάλογα με το σωματότυπο,  και η δκιμή της στολής με τα εσώρουχα που θα χρησιμοποιούνται. Οι περισσότερες στολές αυτού του τύπου έχουν ενσωματώμένες τις μπότες οπότε χρειάζεται ο απαραίτητος έλεγχος στεγανότητας στα μανίκια και στο λαιμό. Πάντως οι στεγανές στολές στη χώρα μας χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από επαγγελματίες δύτες και ελάχιστα για καταδύσεις αναψυχής.

Στολές κολύμβησης (Body Suit)

Οι στολές αυτές θα μπορούσαν να ονομάζονται και φόρμες κολύμβησης αφού είναι φτιαγμένες από Lycra και εφαρμόζουν πλήρως στο σώμα. Συνήθως προσφέρουν προστασία από γδαρσίματα και τσιμπήματα όπως και οι άλλες στολές, μειώνουν την αντίσταση στο νερό, προστατεύουν από την ακτινοβλία του ήλιου αλλά δεν παρέχουν πλήρη θερμομόνωση για το λόγο αυτόν και δεν συνιστώνται για κατάδυση. Μια στολή κολύμβησης μπορεί να είναι ολόσωμη ή να διαχωρίζεται σε παντελόνι και μπλούζα. Τα παντελόνια μπορεί να είναι με μακριά ή κοντά πατζάκια ώστε να προσαρμόζονται ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ενώ και οι μπλούζες μπορεί να έχουν κοντά ή μακριά μανίκια αντίστοιχα.  Κάποιες μπλούζες μπορεί να έχουν και κουκούλα προσφέροντας έτσι πρόσθετη προστασία από τον άνεμο.

Η επιλογή ενός body suit βασίζεται στο σωστό νούμερο, που πρέπει να είναι εφαρμοστό αλλά όχι σφιχτό, αλλά και το χρώμα που προτιμά κανείς μέσα από μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων και αποχρώσεων. Οι στολές αυτού του τύπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εξοπλισμός για κολύμπι και καταδύσεις σε μικρά βάθη ποτέ όμως ως εργαλεία για αυτόνομες καταδύσεις σε μεγάλα βάθη. 

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search