Cretaquarium - Ενυδρείο Κρήτης

Στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης, σε ένα κτηριακό συγκρότημα που ανήκει στις υποδομές του 'Θαλασσόκοσμου', του μεγαλύτερου συγκροτήματος θαλάσσιας έρευνας της Μεσογείου, στεγάζεται μια εντυπωσιακή προσομοίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Κρητικού πελάγους και ολόκληρης της Μεσογείου, το Cretaquarium ή αλλιώς Ενυδρείο Κρήτης.

Το Cretaquarium ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2005 και αποτελεί μια πρωτοβουλία του προσωπικού του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, που είχε οραματιστεί την ίδρυση ενός πρότυπου θαλάσσιου ερευνητικού κέντρου, που θα εξοικείωνε το ευρύ κοινό με τον κόσμο της θάλασσας. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του μεγαλύτερου ελληνικού θαλάσσιου ερευνητικού ιδρύματος και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (με 60 χρόνια λειτουργίας), το όνειρο έγινε πράξη, ώστε σήμερα να μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα από τα ωραιότερα ενυδρεία στον κόσμο μέσα στη χώρα μας.

Καλωσήρθατε στο Cretaquarium!

Στο Ενυδρείο της Κρήτης ερχόμαστε σε επαφή με τα άγνωστα βάθη και τα πιο μύχια τμήματα του μεσογειακού βυθού. Οι πιο κρυφές τοποθεσίες της ανοιχτής θάλασσας, σπηλιές, σχίσματα, παράκτιες περιοχές και προεξοχές, που είναι αθέατες σε μας, αποκαλύπτουν τα μυστικά και τον σπάνιο πλούτο τους.

Τα πιο γνωστά θαλάσσια είδη και πολλά σπάνια θαλάσσια πλάσματα, τροπικά ψάρια της Ερυθράς Θάλασσας, υποθαλάσσια λιβάδια και χιλιάδες μικροοργανισμοί κρυμμένοι στα σκοτάδια της υποθαλάσσιας χλωρίδας, εξαιρετικά σημαντικοί για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Κρήτης και της ευρύτερης Μεσογείου, έρχονται στο φως σε ένα τεχνολογικό θαλάσσιο πάρκο υψηλού επιμορφωτικού επιπέδου.

Στο Cretaquarium έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα πλάσματα του μεσογειακού βυθού σε 60 δεξαμενές θαλασσινού νερού (συνολικός όγκος θαλασσινού νερού 1.700.000 λίτρων), καθεμία από τις οποίες συνοδεύεται από επιγραφές με την ονοματολογία των ειδών που φιλοξενεί σε εννέα γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά, πολωνικά, ρώσικα, τσέχικα). Επιπλέον, info points με οθόνες αφής μάς εφοδιάζουν με χρήσιμο και ενδιαφέρον πληροφοριακό υλικό για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Πίσω από τις τεράστιες βιτρίνες των δεξαμενών μπορούμε να θαυμάσουμε περισσότερους από 2.000 θαλάσσιους οργανισμούς, από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας (μετανάστες από τις τροπικές θάλασσες, καρχαρίες, μέδουσες, ροφούς, κόκκινα κοράλια, καραβίδες, γοργόνιες, σαλάχια και πολλά άλλα). Άλλωστε, στο Cretaquarium έχει γίνει επίσημη και αναλυτική καταγραφή όλων των ειδών που κατοικούν στον βυθό των ελληνικών θαλασσών, η οποία και εμπλουτίζεται συνεχώς.

Στόχοι-δράσεις

Στόχος του ενυδρείου είναι η διάδοση και απλούστευση της παγκόσμιας επιστημονικής γνώσης για το υποθαλάσσιο περιβάλλον αλλά και η εξοικείωση με αυτό, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση, την αναψυχή και την πρωτοπορία, ώστε να αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για ψυχαγωγία και τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει ειδικές δράσεις, σεμινάρια, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, που στόχο έχουν να προάγουν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, να φέρνουν το κοινό σε επαφή με πλάσματα που κατοικούν στους βυθούς, να ενημερώνουν, να δίνουν ερεθίσματα και να προβληματίζουν για ζητήματα που αφορούν την επιβίωση και την προστασία τους.

Μάλιστα, έχουν σχεδιαστεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ομαδικά παιχνίδια και εξελιγμένες επιμορφωτικές πρακτικές, που διευρύνουν τις αντιληπτικές και γνωστικές ικανότητες των μικρών παιδιών όσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον.

Επιπλέον, το Cretaquarium συμμετέχει σε επιστημονικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και σε δίκτυα με άλλα ενυδρεία και μουσεία από όλο τον κόσμο.

Είναι αρκετά ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται η γνώση στο Cretaquarium, καθώς οι επιλογές ξενάγησης ποικίλλουν: έχουμε ακουστική ξενάγηση με κατάλληλη συσκευή, ξενάγηση με προσωπικό ξεναγό (στα ελληνικά ή στα αγγλικά), ξενάγηση στα παρασκήνια του ενυδρείου (πληροφορίες για το πώς ταΐζονται τα ψάρια, από πού έρχεται το νερό, πώς αναπαράγονται και πώς περιθάλπονται τα ζώα), ειδική ξενάγηση για μικρούς εξερευνητές (βιωματικού χαρακτήρα, για τα μικρά παιδιά), e-ξενάγηση (μέσω webcam, για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, για σχολεία και συλλόγους του εξωτερικού, ζωντανά μέσω διαδικτύου, με αλληλεπίδραση και δυνατότητα διαλόγου).

Εκτός των άλλων, στο Cretaquarim παρέχεται η δυνατότητα για τη διοργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων στους εντυπωσιακούς χώρους του (συνέδρια, ημερίδες, γάμους, γεύματα, παιδικά πάρτι, δείπνο στο ενυδρείο). Διαθέτει ακόμη εστιατόριο/καφέ (Thalassea), με δροσερή βεράντα και θέα στο Κρητικό Πέλαγος και κατάστημα (Aquashop) με αντικείμενα εμπνευσμένα από τη θάλασσα και τα εκθέματα του ιδρύματος.

Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό για τον επισκέπτη να είναι το γεγονός ότι στο ενυδρείο τον υποδέχεται το φιλικό του προσωπικό, άνθρωποι με εξειδικευμένη επιστημονική γνώση, ανεπτυγμένες δεξιότητες και αμέριστη αγάπη για τη θάλασσα, που εκπαιδεύονται συνεχώς για να μας φέρνουν κοντά στον κόσμο του υγρού στοιχείου.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η κατασκευή του ενυδρείου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ελληνικό Δημόσιο.

Απώτεροι στόχοι του Cretaquarium είναι να αποτελέσει ένα αυτόνομο ερευνητικό κέντρο, που θα αναχρηματοδοτεί τις δράσεις του, ενημερώνοντας για την παγκόσμια θαλάσσια έρευνα. Φιλοδοξεί επίσης να γίνει μια ξεχωριστή, εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας, διατηρώντας πρότυπη ερευνητική υποδομή, ώστε να αναδειχθεί σε εκκολαπτήριο καινοτομίας για τους επιστήμονες, διαχέοντας παράλληλα στο ευρύ κοινό τις γνώσεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για το μέλλον των θαλασσών και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Πηγές: www.cretaquarium.gr, www.hcmr.gr, http://digitalcrete.ims.forth.gr

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search