Seatrade Med 2018

Στο επίκεντρο των εταιρειών κρουαζιέρας βρίσκεται πλέον η αναζήτηση µοναδικών και εναλλασσόµενων εµπειριών για τους επιβάτες τους και, ως εκ τούτου, διαρκώς αναζητούν λύσεις και προτάσεις.

Η Μεσόγειος, ενώ είναι ένας πολύ γνωστός προορισµός κρουαζιέρας, πάντα θα προσφέρει νέες προτάσεις και φυσικά µοναδικές εµπειρίες, λόγω των χαρακτηριστικών που διαθέτει. Χωρίς αµφιβολία, πουθενά αλλού εκτός της Μεσογείου δεν µπορεί να προσφερθεί µια επταήµερη κρουαζιέρα που να περιλαµβάνει προορισµούς από µία ή δύο τουλάχιστον ηπείρους, δύο χώρες, δύο διαφορετικούς ενδιαφέροντες πολιτισµούς και µοναδικές εναλλαγές τοπίων, εικόνων, γεύσεων και αρωµάτων, που καθηλώνουν τους επιβάτες, προσφέροντας αξέχαστες εµπειρίες.

Ακόµη και σήµερα, στη λεκάνη της Μεσογείου, παρουσιάζονται νέα λιµάνια και προορισµοί κρουαζιέρας, και, λόγω της µεγάλης ανάπτυξης που θα έχει στο µέλλον η βιοµηχανία της κρουαζιέρας, αυτή η τάση αναµένεται να συνεχιστεί.

Από την πλευρά των λιµένων και των προορισµών της Μεσογείου, έχει γίνει ήδη κατανοητό ότι τα κοινωνικά και οικονοµικά οφέλη από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι πολλά και σηµαντικά και ότι όσο καθυστερούν να ενταχθούν σε προγράµµατα κρουαζιέρας τόσο κάποιος ανταγωνιστής θα επωφελείται εις βάρος τους.

Αν κάποιος προσπαθήσει να συγκρίνει τα σηµερινά προγράµµατα µε τα προγράµµατα κρουαζιέρας στη Μεσόγειο της περασµένης δεκαετίας, θα παρατηρήσει ότι διαχρονικά οι εταιρείες κρουαζιέρας εντάσσουν δύο τουλάχιστον κατηγορίες προορισµών: την κατηγορία των marquee destinations και εκείνη των συµπληρωµατικών προορισµών (όχι δεύτερης διαλογής φυσικά).

Πρόσφατα, έχει δηµιουργεί και µια νέα κατηγορία προορισµών, εκείνη των νέων και δυναµικών προορισµών, που, ενώ δεν έχουν π.χ. ειδικές λιµενικές υποδοµές ή προσφερόµενες εκδροµές για επιβάτες κρουαζιέρας, διαθέτουν ανεξερεύνητη φύση, τοπικές δραστηριότητες (π.χ. αναβίωση παλιάς δραστηριότητας ή εθίµων), χαλαρούς ρυθµούς διαβίωσης κ.λπ., που ενθουσιάζουν τους επιβάτες: για παράδειγµα, µετά από τους έντονους ρυθµούς ενός marquee destination, µπορεί ο επιβάτης να χαλαρώσει κάπου όπου δεν υπάρχει η ένταση του καλοκαιριού ή ακόµη δεν υπάρχει πρόγραµµα.

Συµπληρωµατικά προς αυτήν την τάση ένταξης νέων/άγνωστων προορισµών, έρχεται να ακολουθήσει και η βιοµηχανία της κρουαζιέρας, στην οποία, εκεί που όλοι περίµεναν την περαιτέρω γιγάντωση των «πλωτών ξενοδοχείων», παρατηρούµε την ενδυνάµωση µιας ειδικής κατηγορίας κρουαζιερόπλοιων, των κρουαζιερόπλοιων πολυτελείας µικρού µεγέθους για περιήγηση (expedition class). Αυτά τα κρουαζιερόπλοια έχουν συνήθως µέχρι 180 µέτρα µήκος, φιλοξενούν µέχρι 500 επιβάτες και –το βασικότερο– διαθέτουν όλο τον υπερσύγχρονο εξοπλισµό για εξερεύνηση/περιήγηση από τους δύο πόλους της γης µέχρι το µικρότερο πλωτό ποτάµι και λίµνη που υπάρχει στον κόσµο.

Μέχρι σήµερα, αυτή η κατηγορία των κρουαζιερόπλοιων (expedition class) δεν είχαν εµφανιστεί στη Μεσόγειο, ήταν λίγα στον αριθµό και δροµολογούνταν κυρίως στους δύο πόλους, αναλόγως την εποχή (καλοκαίρι στην Αρκτική-Βόρειο Πόλο, χειµώνα στην Ανταρκτική-Νότιο Πόλο).
Σήµερα, η λίστα των υπό κατασκευή νεότευκτων της κατηγορίας αυτής συνεχώς µεγαλώνει και ήδη έχουν κάνει την εµφάνισή τους στη Μεσόγειο, λόγω της ιδιαιτερότητας που αναφέρθηκε παραπάνω.

Όλα αυτά απασχόλησαν τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου της Seatrade Med 2018, που φιλοξενήθηκε στη Λισαβόνα των εξερευνητών και «εξερεύνησε» κι εκείνη, µε τη σειρά της, ποιο θα είναι το µέλλον της διεθνούς κρουαζιέρας σε αυτήν τη δραµατικά ενδιαφέρουσα περιοχή που ονοµάζεται Μεσόγειος.
Στο περιθώριο της Seatrade Med 2018 (έκθεση και συνέδριο) πάνω από 2.700 επισκέπτες από 105 χώρες και εκπρόσωποι από περισσότερα των 30 brands κρουαζιέρας, εκτός του κύριου προγράµµατος, είχαν την ευκαιρία να πάρουν γεύσεις, εικόνες, µουσικές από προορισµούς κρουαζιέρας και εκτός Μεσογείου, µέσα από θεµατικές εκδηλώσεις (Taste of Tropics στο Caribbean Village, Taste of Portugal στο περίπτερο Cruise Portugal, French Riviera Reception & tastings κ.λπ.).
Όλη η εβδοµάδα (17-23 Σεπτεµβρίου 2018) ήταν αφιερωµένη στην κρουαζιέρα, µε σειρά ανοικτών εκδηλώσεων και happenings σε όλη τη Λισαβόνα (Portugal Cruise Week).

Η επόµενη Seatrade Med 2020 θα πραγµατοποιηθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας (15-17 Σεπτεµβρίου 2020), ενώ, όπως είναι γνωστό, είναι προγραµµατισµένη και η Seatrade Europe 2019 στο Αµβούργο (11-13 Σεπτεµβρίου 2019). ■

Tips

Η Μεσόγειος, και ειδικά η ευρωπαϊκή αγορά της κρουαζιέρας, σύµφωνα µε τα στατιστικά των εταιρειών κρουαζιέρας, φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσει σε ρυθµούς ανάπτυξης τα επόµενα χρόνια.
Έτσι, αναµένεται το 2020, το αργότερο, να ξεπεράσουν οι επιβάτες κρουαζιέρας τα 10 εκατοµµύρια, µε 148 κρουαζιερόπλοια στην περιοχή και 240.000 διαθέσιµες κλίνες (αύξηση άνω των 23 ποσοστιαίων µονάδων από το 2018).
Λόγω των ναυπηγήσεων νεότευκτων κρουαζιερόπλοιων και της οµαλοποίησης των δροµολογήσεων των κρουαζιερόπλοιων, το 2027 αναµένεται οι επιβάτες κρουαζιέρας να φτάσουν τα 15 εκατοµµύρια, µε 165 κρουαζιερόπλοια στην περιοχή και πάνω από 300.000 διαθέσιµες κλίνες.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΖΑΦΕΙΡΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search