Διεθνής Κρουαζιέρα 2018

Αναμφίβολα το 2017 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο για την διεθνή κρουαζιέρα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα τόσο για τις εταιρείες κρουαζιέρας, όσο και για τους προορισμούς κρουαζιέρας και όλους τους εμπλεκόμενους στην δραστηριότητα αυτή. Η εικόνα αυτή σε αριθμούς κυρίως αποτυπώνεται στα ποσοτικά μεγέθη (χρηματιστηριακή αξία για τις εισηγμένες εταιρείες, βελτίωση κερδοφορίας για τις υπόλοιπες, βιβλίο παραγγελιών νεότευκτων κρουαζιερόπλοιων, αλλά και στα ποιοτικά όπως αριθμός επιβατών και δημογραφικά στοιχεία, νέοι προορισμοί, πολυτελής κρουαζιέρα, διαθέσιμη δαπάνη, κλπ.

Περισσότερο από ποτέ, οι εταιρείες κρουαζιέρας βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας για το 2018 και γενικά το αύριο της βιομηχανίας της κρουαζιέρας διεθνώς που αναμένεται να είναι γεμάτο προκλήσεις, εξελίξεις και ανατροπές (βλ. Tips).

Οι τάσεις για το 2018 αναμένονται να είναι εφάμιλλες με εκείνες του 2017 αλλά σαφώς πιο στοχευμένες στην βελτίωση των μεγεθών και την ποιότητα. Αναλυτικά:

 • Επιβάτες ακόμη και χαμηλού διαθέσιμου εισοδήματος επιλέγουν πλέον την κρουαζιέρα σαν μορφή διακοπών και τουρισμού, σπάζοντας τον ‘μύθο’ ότι η κρουαζιέρα αφορά μόνο τους πλούσιους. Πλέον με τις επιλογές που υπάρχουν σε κρουαζιερόπλοια, κατηγορίες, πακέτα διακοπών, συνδυασμούς προορισμών κλπ., πάντα θα υπάρχει σαν επιλογή η κρουαζιέρα με κριτήριο την σωστή σχέση αξίας ως προς το κόστος της (value for money διακοπές).
 • Σαφής άνοδος της κρουαζιέρας ειδικού ενδιαφέροντος (εξερευνητική) με την δρομολόγηση ειδικού τύπου κρουαζιερόπλοιων που έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν πολλούς απρόσιτους μέχρι σήμερα προορισμούς του πλανήτη (Αρκτική, Ανταρκτική, ποτάμια, απαγορευμένες παραθαλάσσιες περιοχές για μεγάλα κρουαζιερόπλοια και πολλούς επιβάτες, κλπ.).
 • Βασικό κριτήριο για τους επιβάτες κρουαζιέρας θα είναι πλέον η αειφορία και η προστασία του περιβάλλοντος, επιλέγοντας κρουαζιερόπλοια που είναι προσαρμοσμένα στην δραστική μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και προορισμούς που έχουν αντίστοιχο προφίλ (δραστηριότητες, πρωτοβουλίες ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης προορισμού, κλπ.).
 • Μεγάλο ενδιαφέρον και στην κρουαζιέρα ποταμών ακόμη και από κατηγορίες επιβατών που μέχρι προσφάτως ανακάλυπταν την θαλάσσια κρουαζιέρα (π.χ. millennials – γεννημένοι μεταξύ 1990 – 2000). Αυτή η τάση έχει οδηγήσει στην δημιουργία αρκετών νεότευκτων κρουαζιερόπλοιων ποταμών με υπερσύγχρονο σχεδιασμό και ελκυστικό τεχνολογικό εξοπλισμό.
 • Η κρουαζιέρα γίνεται επιλογή για διακοπές μεγάλων οικογενειών με μέλη διαφορετικών γενεών (γονείς με παιδιά, γονείς γονέων με παιδιά, reunion οικογενειών και φίλων, κλπ.). Γίνεται πλέον αντιληπτά τα πλεονεκτήματα του τρόπου αυτού διακοπών για μεγάλες οικογένειες, παρέες αλλά και μεμονωμένους ταξιδιώτες.
 • Ολοένα και περισσότερο οι εταιρείες κρουαζιέρας εντάσσουν στα δρομολόγιά τους περιοχές του πλανήτη όχι με ζεστό κλίμα. Αυτό εντάσσεται στην επιλογή και την υψηλή ζήτηση/ενδιαφέρον των επιβατών για περιοχές όπως η Αλάσκα, ο Αρκτικός Κύκλος, η Ανταρκτική, κλπ. Ορισμένα από τα ταξίδια αυτά, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν με κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο και η κρουαζιέρα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές.
 • Οι εταιρείες κρουαζιέρας δείχνουν ενδιαφέρον και για την ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν με κριτήρια τις υγιεινές επιλογές για τους επιβάτες τους, καθώς επίσης και στον τομέα της άθλησης και του τρόπου ζωής με προγράμματα ασκήσεων σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους των κρουαζιερόπλοιων κλπ.
 • Η τεχνολογία θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο για το 2018 και την συνέχεια και οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν αρχίσει ήδη να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες επικοινωνίας και δια-συνδεσιμότητας εντός και εκτός των κρουαζιερόπλοιων για τους επιβάτες τους. Η τεχνολογία συνδυάζεται και με την ασφάλεια και προστασία των επιβατών, τομέα ιδιαίτερου βάρους για την βιομηχανία της κρουαζιέρας.

Tips

Η πρόσφατη μελέτη της CLIA (Cruise Lines International Association) για το 2018 παρουσιάζει το πλαίσιο που θα κινηθεί η επόμενη χρονιά και συνοψίζεται στα εξής:

 1. Στην εκτίμηση των επιβατών κρουαζιέρας για το 2018 που αναμένεται να ξεπεράσει τα 27,2 εκ επιβάτες σε σχέση με τα 25,8 εκ. του 2017.
 2. Στον αριθμό των 27 νεότευκτων κρουαζιερόπλοιων που θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2018, έχοντας ήδη ένα εντυπωσιακό φινάλε του 2017 με την δρομολόγηση όχι μόνο νεότευκτων αλλά και νέας σειράς εντυπωσιακών κρουαζιερόπλοιων.
 3. Στην σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των επιβατών κρουαζιέρας και της ζήτησης τα τελευταία πέντε έτη που έφτασε το 21%, τάση που θα συνεχισθεί και το 2018 παρά την οικονομική ύφεση.
 4. Στο ‘σπάσιμο του φράγματος’ των 2 εκ επιβατών κρουαζιέρας για εθνικότητες (προέλευση) που πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατη (Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), με οδηγό φυσικά τις ΗΠΑ με πάνω από 11,5 εκ επιβάτες. Και για το 2018 αναμένεται βελτίωση των μεγεθών αυτών και νέα ρεκόρ.

Θετικές προοπτικές με ενδιαφέρουσα συνέχεια για το άμεσο μέλλον…   

Athanassia Zafiris, BA, MA, Chris Nicolaides, MBA, PhD. ICCS corp.

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search