Σχεδιασμός των κρουαζιερόπλοιων

Στη βιοµηχανία της κρουαζιέρας, κάθε φορά που παραλαµβάνεται ένα νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο, όλοι οι ενδιαφερόµενοι περιµένουν να δουν και να βιώσουν τις τεχνολογικές καινοτοµίες και, κυρίως, την εµπειρία του επιβάτη, ακόµη και σε κρουαζιερόπλοια της ίδιας εταιρείας και της ίδιας κλάσης. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, οι τελευταίες κλάσεις κρουαζιερόπλοιων των εταιρειών, χωρίς αµφιβολία, έχουν εντυπωσιάσει όλους τους εµπλεκοµένους και, χωρίς αµφιβολία, ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη του µεταξύ τους ανταγωνισµού.

Τα πολύ µεγάλα κρουαζιερόπλοια (mega cruise ships) είναι από µόνα τους µια ολοκληρωµένη κατηγορία κρουαζιερόπλοιων, που λειτουργούν σε συγκριµένα γεωγραφικά µήκη και πλάτη (λιµάνια και προορισµούς µε ειδικές λιµενικές υποδοµές) και έχουν το δικό τους επιβατηγό κοινό, που του αρέσει η πολυτέλεια της υπερβολής και του µεγάλου, αλλά και την ίδια στιγµή η δυνατότητα να αποµονώνεται από τους 6.680 συνεπιβάτες του και να ξεχωρίζει µε τις καθηµερινές επιλογές του.

Με αυτήν τη φιλοσοφία, η Royal Caribbean International και η παγκόσµια κοινότητα της κρουαζιέρας υποδέχθηκαν πρόσφατα το Symphony Of The Seas, το µεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο διεθνώς (µέχρι το επόµενο;) των 228.081 τόνων, των 362 µέτρων µήκους, που µπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 6.680 επιβάτες, σε 2.759 καµπίνες, σε 18 ντεκ και 2.200 άτοµα πλήρωµα.

Αν και νεότευκτο, της ίδιας κλάσης Oasis Class της εταιρείας, παρουσιάζει αρκετές διαφορές, που το καθιστούν όχι µόνο το µεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο διεθνώς, αλλά και το πιο προηγµένο µεταφορικό µέσο τέτοιου µεγέθους. Οι τεχνολογικές καινοτοµίες του είναι πολλές και διάφορες και κάποιες απόλυτα µοναδικές.

Παρατηρώντας και αναλύοντας αυτές τις εξελίξεις των νεότευκτων κρουαζιερόπλοιων των τελευταίων ετών, θα σταθούµε σε δύο βασικές, κατά τη γνώµη µας, που διαθέτει το Symphony Of The Seas. Η πρώτη αφορά την εµπειρία των επιβατών, που αναβαθµίζεται κατά πολύ σε σχέση µε τα άλλα κρουαζιερόπλοια της σειράς και είναι η Απόλυτη Οικογενειακή Σουίτα (Ultimate Family Suite), διαµορφωµένη σε δύο επίπεδα στο υψηλότερο ντεκ του κρουαζιερόπλοιου και σε έκταση 140 τ.µ., µε µπαλκόνι 25 τ.µ., η οποία, µεταξύ άλλων, διαθέτει: Home cinema µε οθόνη 90 ιντσών, παιχνιδοµηχανές, όπως Lego wall, Xbox One X, Nintendo Switch, PS4 Pro κ.λπ. Η Master Suite για τους γονείς διαθέτει όλα τα συστήµατα ψυχαγωγίας για ενήλικες και στο µπαλκόνι της µικρή πισίνα-τζακούζι. Το πάνω επίπεδο της σουίτας επικοινωνεί µε το κάτω επίπεδο και µε ειδική τσουλήθρα, για να προσφέρει επιπλέον απόλαυση στα παιδιά.

Η Ultimate Family Suite µπορεί να φιλοξενήσει µέχρι 8 άτοµα και προσφέρεται για 7ήµερες κρουαζιέρες από 45.000 έως 80.000 δολ. ΗΠΑ, ανάλογα µε την εποχή, και ειδικά για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων στα 85.000 δολ. ΗΠΑ. Ήδη για το 2018 και το πρώτο τρίµηνο του 2019 δεν υπάρχει διαθεσιµότητα!

Η δεύτερη διαφορά αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τοµέα τον οποίο ο όµιλος της Royal Caribbean Cruise Line έχει ως βασική προτεραιότητα και έχει επενδύσει σηµαντικά ποσά σε αυτόν τα τελευταία χρόνια. Σύµφωνα µε τους κατασκευαστές (STX France) και την εταιρεία διαχείρισης, διά στόµατος του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της, Richard Fain, το Symphony Of The Seas καταναλώνει 25% λιγότερα καύσιµα ανά επιβάτη σε σύγκριση µε το κρουαζιερόπλοιο Allure Of The Seas της ίδιας σειράς Oasis Class, που ναυπηγήθηκε το 2010 (χρησιµοποιεί για την κίνησή του 85 MW ηλεκτρικής ενέργειας, αντί για 100 MW που χρησιµοποιούν τα κρουαζιερόπλοια της ίδιας σειράς). Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη βελτιστοποίηση της κύλισης του κρουαζιερόπλοιου (µικρότερη αντίσταση µέσω «λίπανσης» µε φυσαλίδες αέρα κατά µήκος του κύτους), στη χρήση, αποκλειστικά, λαµπτήρων LED, στη χρήση αποκεντρωµένων συστηµάτων κλιµατισµού αντί κεντρικών συστηµάτων, στη χρήση της θερµότητας από την επεξεργασία αποβλήτων για τη θέρµανση νερού κ.λπ. Όλα αυτά εφαρµόζονται στο σύνολο του στόλου της Royal Caribbean Cruise Line και έχουν ως αποτέλεσµα τη µείωση των αερίων θερµοκηπίου κατά 10-15% σε σχέση µε τον ανταγωνισµό.

TIPS
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ SYMPHONY OF THE SEAS ΣΕ ΑΡΙΘµΟΥΣ:
1. Το µήκος του (362 µέτρα) είναι µεγαλύτερο κατά 40 µέτρα από το ύψος του Πύργου του Άιφελ. Η νεροτσουλήθρα The Ultimate Abyss βρίσκεται 46 µέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ψηλότερη από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαµ.
2. Το µοναδικό Aquatheatre διαθέτει δύο βατήρες σε ύψος 10 µέτρων, ολυµπιακών διαστάσεων, για τις παραστάσεις.
3. Το Central Park (κεντρικό atrium) του Symphony Of The Seas διαθέτει περισσότερα είδη φυτών από τη διάσηµη Έκθεση Φυτών του Chelsea (Chelsea Flower Show).
4. ∆ιαθέτει επίσης στους χώρους του περισσότερα έργα τέχνης από το Μουσείο του Λούβρου.
5. Στα 22 διαφορετικά εστιατόριά του παρουσιάζονται και σερβίρονται πάνω από 300 διαφορετικές επιλογές µενού. Όλα τα εστιατόρια διαθέτουν 5.189 θέσεις εξυπηρέτησης. ∆ιαθέτει 1.085 άτοµα προσωπικό κουζίνας και service.
6. Για µια 7ήµερη κρουαζιέρα, το κρουαζιερόπλοιο καταναλώνει 195 διαφορετικά είδη ποτών και 450 κάσες σαµπάνιας. Μία από τις ατραξιόν είναι το Bionic Bar, στο οποίο barmen είναι δύο ροµποτικοί βραχίονες, που εκτελούν τις παραγγελίες ποτών και κοκτέιλ
των επιβατών.

Μοναδικές καινοτοµίες και ατέλειωτες επιλογές, που ενθουσιάζουν και το πιο απαιτητικό επιβατικό κοινό…

Αθανασία Ζαφείρη BA, MA, & Χρήστος Νικολαΐδης,
MBA, PhD. ICCS corp., www.cruiseconsultancy.com

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search