Aegean Regatta 2018

Η Aegean Regatta διοργανώνεται για 18η χρονιά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ενώ τον αγώνα υποστηρίζουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι Σκύρου, Χίου και Σάμου. Η Τελετή Έναρξης της Aegean Regatta έγινε το βράδυ του Σαββάτου 18 Αυγούστου, στη Σκύρο, με τη συμμετοχή των περίπου 600 ιστιοπλόων που μετείχαν στη διοργάνωση και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το πανέμορφο νησί.

Το πρωί της Κυριακής 19 Αυγούστου, στις 11:00, τα σκάφη που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Aegean Regatta, άνοιξαν πανιά από τη Σκύρο, για ένα νέο, υπέροχο ταξίδι στο Αιγαίο Πέλαγος. Στον αγώνα πήραν μέρος και 13 ξένα πληρώματα από τη Γαλλία, Ρωσία (4), Αυστραλία, Βουλγαρία (3), Τουρκία, Ισραήλ, Σουηδία και Αυστρία, απόδειξη ότι η φήμη της Ρεγκάτας του Αιγαίου έχει ταξιδέψει εδώ και χρόνια εκτός ελληνικών συνόρων.

Πρώτος προορισμός ήταν τα Λημνιά της Χίου, όπου τα σκάφη θα φτάσουν καλύπτοντας τα 74 ναυτικά μίλια της απόστασης.

Mε δυνατούς ανέμους και έντονες συγκινήσεις το πρώτο σκέλος της Aegean Regatta! 

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, το σκάφος MAMMA AIUTO μπήκε πρώτο στο λιμάνι των Λιμνιών Βολισσού στη Χίο ολοκληρώνοντας την πρώτη ιστιοδρομία του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα Aegean Regatta που άρχισε το πρωί της Κυριακής 19 Aυγούστου 2018 από τη Σκύρο.

Τα 48 σκάφη που ξεκίνησαν τον αγώνα, συνάντησαν βόρειους ανέμους με ισχυρή ένταση που έφτασε κάποιες στιγμές ακόμα και τα 38 ναυτικά μίλια, υποχρεώνοντας τους ιστιοπλόους να ξεδιπλώσουν όλη τη ναυτοσύνη, τις γνώσεις και την εμπειρία τους, για να καλύψουν τα 74 ναυτικά μίλια από τη Σκύρο ως τη Χίο.

Το πρώτο σκέλος ήταν αρκετά γρήγορο για τα περισσότερα σκάφη αλλά δεν έλειψαν και κάποιες ζημιές καθώς οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές και δύσκολες για όλους, λόγω των δυνατών ανέμων και των υψηλών κυμάτων.

Πάντως στο τέλος, όλοι δήλωσαν ευχαριστημένοι από την εμπειρία που έζησαν στο πρώτο σκέλος, που ήταν αντάξιο της φήμης και αξίας της «Ρεγκάτας του Αιγαίου», ενώ έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Μαρίνα στα Λιμνιά της Χίου που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την άψογη φιλοξενία των σκαφών και των πληρωμάτων.

Οι τρεις πρώτοι σε κάθε κατηγορία στην ιστιοδρομία ήταν:

ORCi

1. MAMMA AIUTO με κυβερνήτη τον Μιχάλη Καρασταμάτη
2. CODE ZERO-MASTIHASHOP με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελεγρή
3. ANATELOUSSA AFRODITI με κυβερνήτη τον Γιώργο Αυγερινό

ΟRC Club

1. BLUESCAPE με κυβερνήτη τον Νίκο Σύμπουρα
2. COURRIER DU COEUR με κυβερνήτη τον Andrei Arbuzov
3. IPSIPILI-AEGEAS YACHTING με κυβερνήτη τον Δημήτρη Σοφιτσή

Μετά τα Λημνιά της Χίου, τα ιστιοπλοϊκά θα βάλουν πλώρη το πρωί της Τρίτης 21 Αυγούστου για την πόλη της Χίου, καλύπτοντας απόσταση 42 ναυτικών μιλίων. Θα ακολουθήσουν τα σκέλη ως το Βαθύ της Σάμου και ως το Πυθαγόρειο της Σάμου, όπου το Σάββατο 25 Αυγούστου θα γίνει η Τελετή Λήξης.

H Aegean Regatta έφτασε στη Σάμο

Mε σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους, τα σκάφη έφτασαν στο Βαθύ της Σάμου. Το πρώτο σκάφος που μπήκε στο λιμάνι ήταν το MAMMA AIUTO που κλέβει την παράσταση στο φετινό αγώνα, όχι μόνο με τις επιδόσεις του, αλλά κυρίως με τη σύνθεση του πληρώματος που αποτελείται από νεαρούς ιστιοπλόους τριγώνου ηλικίας 17-18 ετών που υπό τις οδηγίες του κυβερνήτη Μιχάλη Καρασταμάτη, επιδεικνύουν εξαιρετική ναυτοσύνη!

Τα 48 σκάφη που μετέχουν στη Ρεγκάτα ξεκίνησαν από τη Χίο και κάλυψαν αρκετά γρήγορα την απόσταση των 54 ναυτικών μιλίων ως το Βαθύ. To απόγευμα της Τετάρτης στο λιμάνι της Χίου έγιναν οι απονομές για το δεύτερο σκέλος ενώ ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν και βοήθησαν αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα που έχει για τη Χίο η διεξαγωγή τέτοιων δραστηριοτήτων. «Σας θέλουμε συχνά κοντά μας», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς, απευθυνόμενους στους ιστιοπλόους συμπληρώνοντας ότι «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να έχουμε μόνιμα ρεμέτζα για να υπάρχει άνεση, καθώς αυτό ήταν ένα τρωτό σημείο της διοργάνωσης, όπως επισημάνθηκε από ιστιοπλόους». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη, που αναφέρθηκε στη ναυτική παράδοση της Χίου τονίζοντας ότι η Περιφέρεια στηρίζει πάντα τέτοιες σημαντικές διοργανώσεις.

Στην ιστιοδρομία Χίος - Βαθύ Σάμου νικητές ήταν:

ORCi

1. MAMMA AIUTO με κυβερνήτη τον Μιχάλη Καρασταμάτη
2. ANATELOUSSA AFRODITI με κυβερνήτη τον Γιώργο Αυγερινό
3. CODE ZERO-MASTIHASHOP με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελέγρη

ΟRC Club

1. AFRODITI – SOLARIS με κυβερνήτη τον Βασίλη Μηλιώτη
2. MYTILANA με κυβερνήτη τον Γιώργο Γιακουλάκη
3. DRAGON με κυβερνήτες τους Γιάννη Μυτακίδη, Μάρκο Παγούδη

Μετά τις ιστιοδρομίες προηγούνται τα σκάφη:

ORCi

1. MAMMA AIUTO με κυβερνήτη τον Μιχάλη Καρασταμάτη
2. CODE ZERO-MASTIHASHOP με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελεγρή
3. ΑΝΑTELOUSA AFRODITI με κυβερνήτη τον Γιώργο Αυγερινό

ΟRC Club

1. DRAGON με κυβερνήτες τους Γιάννη Μυτακίδη, Μάρκο Παγούδη
2. AFRODITI – SOLARIS με κυβερνήτη τον Βασίλη Μηλιώτη
3. COURRIER DU COEUR με κυβερνήτη τον Andrei Arbuzov

H αυλαία της Aegean Regatta πέφτει το βράδυ του Σαββάτου 25 Αυγούστου με την Τελετή Λήξης που θα γίνει στο Βαθύ, ενώ το πρωί θα έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο σκέλος του αγώνα, με Παράκτιες Ιστιοδροµίες στο Πυθαγόρειο της Σάµου.

Νικητές τα σκάφη ANATELOYSA AFODITI και DRAGON

Το Σάββατο το πρωί έγιναν οι τελευταίες ιστιοδρομίες με παράκτιους αγώνες στο Πυθαγόρειο της Σάμου οι οποίες και έκριναν τους τελικούς νικητές με δύο κούρσες για τα σκάφη ORCi και μία για τα ORC Club. Ακολούθησαν το βράδυ οι απονομές στους νικητές, που συνδυάστηκαν με τις διήμερες Γιορτές Κρασιού του Δήμου Σάμου με αποτέλεσμα η παραλιακή ζώνη της πόλης της Σάμου να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρτι με μουσική, άφθονο τοπικό κρασί, τοπικά προϊόντα και διάφορες γευστικές «προκλήσεις».

Τη λήξη του αγώνα έκανε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και στην Οργανωτική Επιτροπή, ενώ επισήμανε τη φιλοξενία που επέδειξαν οι κάτοικοι της Σάμου.

Η Τελετή Απονομών έγινε στην παραλιακή οδό της πόλεως Σάμου παρουσία του προέδρου του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη, του Δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Κυριαζή και του προέδρου της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας της Ομοσπονδίας Λάζαρου Τσαλίκη, ο οποίος ευχαρίστησε τα πληρώματα και τους κυβερνήτες των σκαφών, τους ανθρώπους που βοήθησαν στη διοργάνωση της Aegean Regatta αλλά και όλους τους τοπικούς παράγοντες στα νησιά – σταθμούς, για την μεγάλη συνεισφορά τους στην επιτυχία του αγώνα.

Νικητές στην Aegean Regatta αναδείχθηκαν τα σκάφη ANATELOYSA AFODITI με κυβερνήτη τον Γιώργο Αυγερινό στην κατηγορία ORCi και το DRAGON του Γιάννη Μιτακίδη, στα ORC Club.

Tα τρία πρώτα σκάφη ήταν:

ORCi

1. ΑΝΑTELOUSA AFRODITI με κυβερνήτη τον Γιώργο Αυγερινό
2. CODE ZERO-MASTIHASHOP με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελέγρη
3. ERYTOS II-COSMOTE με κυβερνήτες τους Κώστα Μάνθο και Σταύρο Τσάβαλο

ΟRC Club

1. DRAGON με κυβερνήτες τους Γιάννη Μυτακίδη, Μάρκο Παγούδη
2. AFRODITI – SOLARIS με κυβερνήτη τον Βασίλη Μηλιώτη
3. IPSIPILI με κυβερνήτη τον Δημήτρη Σοφιτσή

Ειδικό αναμνηστικό κύπελλο δόθηκε από τους διοργανωτές στη μνήμη του τραγουδιστή Νίκου Παπάζογλου, ο οποίος τιμούσε πάντα με την παρουσία του την Aegean Regatta.

Xορηγός της Aegean Regatta είναι η εταιρία τηλεπικοινωνιών COSMOTE, που συντροφεύει τα πληρώματα και τους φίλους του θεσμού για πέμπτη συνεχόμενη φορά και Χορηγός το Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Συντονιστής όμιλος για τη διοργάνωση της Aegean Regatta 2018 είναι ο Ν.Ο. Χίου, και συνδιοργανωτές Ομιλοι οι: Α.Ο. Αιγαίου, Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Μυτιλήνης, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο. Καρλοβάσου, Ν.Ο. Λέρου και Ν.Ο. Σάµου.

Φωτογραφία: Νίκος Παντής

Για περισσότερες πληροφορίες: www.aegeanregatta.gr

www.facebook.com/Aegean.Regatta

Επικοινωνία

Λ. Αλίμου 68, Aθήνα, 174 55

T. +30 210 98 20 114

F. +30 210 98 41 130

E. info@plefsimag.gr

Νέα Άρθρα

26 Φεβρουαρίου 2019
26 Φεβρουαρίου 2019

Plefsi Social

©2019 Plefsi. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search